DRUGO LICE INTERNETA

Teroristi se dopisuju preko WhatsAppa i Telegrama, ali koriste i web

EU na internetu od 2015. pronašla 130.000 sadržaja povezanih s terorizmom, a u 2019. njih čak 25.000
Ilustracija
 HANZA MEDIA

EU na internetu je od 2015. pronašla 130.000 sadržaja povezanih s terorizmom, a u 2019. njih čak 25.000, objavio je Europski parlament. Navodi da je do tih otkrića došla jedinica EU-a za prijavljivanje internetskog sadržaja (EU IRU), koja se nalazi u Europskom protuterorističkom centra Europskog policijskog ureda te koja otkriva i istražuje slučajeve objavljivanja zlonamjernog sadržaja na internetu i društvenim mrežama.

EU IRU, osnovan 2015. godine, u suradnji s tvrtkama do danas je skinula s interneta više od 130.000 različitih sadržaja koji bi mogli dovesti do počinjenja terorističkih djela. Ujedno, EU IRU je jedan od ključnih europskih aktera u borbi protiv radikalizacije, odnosno prisvajanja mišljenja, pogleda i ideja.

Uz EU IRU, u borbi Unije protiv terorizma sudjeluje i Mreža za razvijanje svijesti o radikalizaciji (RAN), koju čine učitelji, političari i djelatnici zatvorskog sustava, a koji aktivno komuniciraju s osoba koje su bile ili koje bi mogle biti izložene radikalizaciji.

Unija je svoju borbu protiv terorizma kodificirala strategijom “Sigurna unija 2020-2025”, koju je Europski parlament usvojio u prosincu 2020. godine, i novom Protuterorističkom agendom, u sklopu koje se mladima kojima prijeti radikalizacija daju prilike te rehabilitira prethodno radikalizirane zatvorenike diljem Europe.

Inače, Vijeće Europe i Europski parlament krajem 2020. godine postigli su dogovor oko pravila koja internetske platforme tjeraju da teroristički sadržaj uklone u roku od sat vremena. Pravila je prethodno odobrio Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta. Dogovor će stupiti na snagu kada ga formalno odobre Vijeće i Parlament.

Europolov izvještaj o terorističkim prijetnjama Europskoj uniji (TE-SAT) u 2020. godini navodi da se radikalizacija i regrutiranje pojedinaca u terorističke skupine vrši preko interneta te da su društvene mreže osnažile propagandističke napore džihadističkih i krajnje desnih skupina jer im omogućuju da lako pristupe velikom broju ljudi. U TE-SAT za 2020. također stoji da se spomenute terorističke skupine posljednjih nekoliko godina oslanjaju na aplikacije za šifriranu komunikaciju poput WhatsAppa i Telegrama kako bi koordinirali svoje aktivnosti.

image
Next
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:32