Cognism

Swisscom Ventures uložio 12,5 milijuna dolara u hrvatsko-britanski startup

Cognism je u odličnoj poziciji da postane vodeća tvrtka u Europi za povećanje produktivnosti prodavača i mi smo uzbuđeni što smo dio tog putovanja, kaže Stefan Kuentz, partner u Swisscom Venturesu
Stjepan Buljat

Britansko-hrvatski startup Cognism primio je 12,5 milijuna dolara investicije od VC fonda najvećeg telekoma u Švicarskoj Swisscom Venturesa. Jedan od Novac.hr TOP 10 startupa za pratiti u 2021. godini s novim kapitalom planira otvarati urede po Europi i dodatno uložiti u razvoj svojih proizvoda. Cognism, naime, očekuje da će se tržište u SAD-u otvoriti u iduća tri mjeseca, a slično bi moglo uslijediti u Velikoj Britaniji, ali i na drugim tržištima u Europi. Posljednja, dosad poznata tržišna vrijednost Cognisma, bila je 503 milijuna kuna ili 72 milijuna dolara. Za očekivati je da je sad veća. No, u tvrtki zasad ne komentiraju koliko.

Cognism su 2015. godine pokrenuli zadarski programer Stjepan Buljat i bivši financijaš UBS-a James Isilay. Taj je startup u međuvremenu postao jedna od najbrže rastućih tvrtki iz investicijskog portfelja South Central Ventiresa, prvog hrvatskog VC fonda u koji je uložila Republika Hrvatska.

Stjepan Buljat izjavio je da žele biti spremni za ekspanziju poslovanja čim se prekine lockdown.

"SAD i Velika Britanija već su signalizirali da bi se kod njih lockdown mogao završiti unutar iduća tri mjeseca i to signal svima u biznisu da se za to trebaju pripremiti, a mi bi voljeli biti spremni i šire, znači i na razini EU-a", kaže Buljat.

Nije komentirao kako će to ostvariti, osim da će ići u nova zapošljavanja. Cognism ima urede u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi, Južnoj Africi, Makedoniji i Njemačkoj. Prema podacima Latke, ovaj je startup jedan od 50 najbrže rastućih proizvođača softverskih usluga na svijetu. Lani je, prema Latki, Cognism ostvario rast prihoda za 130 posto na 102,3 milijuna kuna i zapošljava 189 stručnjaka. Tvrtka ima otvoren ured u Zadru, a od nedavno i u Zagrebu. U 2019. imala je 700.400 kuna prihoda u Hrvatskoj i zapošljavala osam IT stručnjaka. Buljat kaže da su sada na više od 20 zaposlenih u Hrvatskoj.

Cognism je razvio cloud sustav koji tvrtkama omogućuju da korištenjem internetskih tehnologija poboljšaju prodaju i marketing. To se u pandemiji pokazalo kao hit, posebno stoga što su mnogi radili od doma pa je do poslovnih kontakata za prodaju bilo još teže doći no inače. Cognism navodi da imaju više od tisuću kupaca u 30 zemalja.

Do investicije Swisscom Venturesa, ovaj je britansko-hrvatski startup privukao 28,9 milijuna dolara ulaganja od čega gotovo polovicu lani, kad su napravili i prvu akviziciju, kupivši njemački startup Mailtastic. Kupnjom Mailtastica, Cognism je time stekao marketinšku platformu s potpisima e-pošte te povećao broj zaposlenih na više od 200.

James Isilay, izvršni direktor tvrtke Cognism kaže da je Swisscom Ventures ovom investicijom ukazao da su izrasli u jednog od najvećih europskih pružatelja podataka.

"U ovoj godini usredotočeni smo na rast naše prisutnosti u Velikoj Britaniji i po Europi, a plan nam je poboljšati vlastite proizvode dodatnim funkcionalnostima i rješenjima koja možemo ponuditi globalno. Usto, još jače ćemo se fokusirati da naši podaci ostanu najbolje usklađeni s regulativom na svim tržištima i da klijenti pomoću umjetne inteligencije, koju smo sami razvili, još lakše dođu do pravih leadova", kaže Isilay.

Stefan Kuentz, partner u Swisscom Venturesu ističe da žele vodećeg igrača u ovom segmentu u Europi.

"Umjetna inteligencija je ključna za povećanje produktivnosti prodavača, čak i više, kada ljudi rade od kuće. Cognism je u odličnoj poziciji da postane vodeća tvrtka u Europi i mi smo uzbuđeni što smo dio tog putovanja", zaključuje Kuentz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 06:28