SUNČANA GLAVAK

‘Svjedočimo neviđenoj razini kršenja prava ruskih građana na informacije. Tamo se zbog istine ide u zatvor‘

Zastupnici Europskog parlamenta pozivaju Komisiju da predloži strategiju kako bi se EU i njezine države članice opremile alatima za hvatanje u koštac s hibridnim prijetnjama i napadima stranih zemalja

Sunčana Glavak

Europski parlament održao je raspravu o konačnom izvješću posebnog odbora o vanjskom uplitanju, s preporukama o tome kako zaustaviti opasne strane napade na demokraciju.

Eurozastupnica Sunčana Glavak poručila je da medijska pismenost ostaje ključan čimbenik u jačanju sposobnosti građana da prepoznaju dezinformacije, naglasivši da strateško opredjeljenje europskih institucija i medijskih kuća mora biti prepoznavanje narativa manipulacije u borbi za istinu.

"Rat tipkovnicama i mobilnim uređajima traje više od desetljeća. Sada svjedočimo neviđenoj razini kršenja prava ruskih građana na informacije, koje se u Rusiji manifestira kroz blokiranje pristupa velikim internetskim platformama kao što su Facebook, Twitter i YouTube te ograničavanjem pristupa zapadnim i neovisnim ruskim medijima. Tamo se zbog istine ide u zatvor", poručila je zastupnica Sunčana Glavak, usporedivši informacije koje su u EU-u plasirali mediji pod utjecanjem Kremlja s pranjem novca.

Posebni odbor Europskog parlamenta o vanjskom uplitanju u sve demokratske procese u EU-u, uključujući dezinformiranje (INGE) osnovan je 2020. godine, s ciljem procjene razine prijetnji u različitim sferama, uključujući nacionalne i europske izbore diljem EU-a, kampanje dezinformacija na tradicionalnim i društvenim medijima, kibernetičke napade usmjerene na kritičnu infrastrukturu i financiranje političkih skupina i civilnog društva. Eurozastupnici su glasali o konačnom izvješću INGE odbora prije isteka mandata krajem ožujka.

Europarlamentarka Glavak predložila je 14 amandmana u izvješće koje je ocijenila „pravovremenim u novim okolnostima širokih pokušaja destabilizacije europskog susjedstva i narušavanja dinamike demokratskih procesa u samoj Europskoj uniji“.

"Pozdravljam što se u izvješću jasno ističe važnost medijske pismenosti, koja ostaje ključan način kako ojačati sposobnost naših građana za prepoznavanje dezinformacija u vremenu zapaljive i manipulativne retorike na društvenim mrežama i u javnom prostoru. Transparentnost nikada nije imala bitniju ulogu, kao i odgovarajuće označavanje dezinformirajućeg sadržaja. Suradnjom europskih institucija i medijskih kuća naše strateško opredjeljenje mora biti prepoznavanje narativa manipulacije u borbi za istinu", upozorila je eurozastupnica Glavak.

Autorica izvješća, latvijska eurozastupnica Sandra Kalniete, istaknule je kako je tijekom dvije godine odbor dobio opsežne i utvrđene dokaze o stranom uplitanju i online manipulaciji informacijama od strane neprijateljskih aktera u mnogim liberalnim demokracijama diljem svijeta. U svom izvješću, Kalniete poziva Europsku komisiju da predloži međusektorsku strategiju kako bi se EU i njezine države članice opremile alatima za hvatanje u koštac s hibridnim prijetnjama i napadima koje organiziraju strane zemlje.

Strategija bi se trebala usredotočiti, ističu europarlamentarci, na medijsku pismenost, vanjsko uplitanje korištenjem internetskih platformi, kolektivne sankcije, kritičnu infrastrukturu, tajno financiranje političkih aktivnosti od strane stranih donatora, kibernetičku sigurnost i zaštitu europskih institucija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:03