EDUKACIJA

StartIT akademija u Splitu educira polaznike kako od ideje do uspješnog startupa

Polaznici će dobiti mogućnost rada s mentorima u razvoju proizvoda i usluga i preporuka za poslovni svijet
StartIT akademija
 
 ICT županija

Već treću godinu zaredom u prostoru županijskog PICS predinkubatora na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje održava se osmotjedna edukaciju StartIT akademija za nove IT poduzetnike. U organizaciji ICT županije i lokalne startup zajednice Digitalna Dalmacija, te njihova partnera Lean Startup Croatia i uz podršku brojnih uspješnih startupa, ovogodišnja akademija okuplja 14 timova koje će obučavati i usmjeravati 12 mentora uz nagradni fond od 50 tisuća kuna.

StartIT akademija, u sklopu projekta ICT županija, koji je pokrenula Splitsko-dalmatinska županija, namijenjena je, kako ističu organizatori, svima onima koji imaju ideju i donekle “sklopljen” projekt, ali ne znaju kako svoje zamisli dalje poslovno razvijati, pretočiti ih u ozbiljan startup i uspješno izaći na globalno tržište.

Tijekom besplatnih osmotjednih edukacija dobit će kontinuiranu podršku u smislu prostora za rad i razvoj proizvoda i usluga, financiranja daljnjeg razvoja, umrežavanja i preporuka za poslovni svijet sa snagom renomirane ustanove. Uz edukaciju, slijede treninzi sa mentorima, a ukupno je 19 stručnjaka na raspolaganju polaznicima od 18. listopada do 3. prosinca.
Završni dio je 8. i 9. prosinca kada će na “StartIT Demo Dayu” polaznici predstaviti svoje projekte. Najbolji će dobiti i novčane nagrade za početak poslovanja, 15.000 kuna ide pobjedniku, 10.000 kuna drugoplasiranom, te po 5.000 kuna još petorici timova.

U prošlogodišnjoj StartIT akademiji sudjelovalo je 15 timova, a čak njih sedam otvorilo je vlastitu tvrtku. Tim rezultatima zadovoljan je voditelj projekta ICT Županija Damir Brčić ističući kako StartIT akademija mladim IT-evcima nudi doslovno ulaz u poslovni svijet.

- Već pet godina stvaramo okruženje koje proizvodi mlade startupe, nove poduzetnike. Intenzivno radimo na izgradnji lokalnog startup ekosustava pokrećemo studentske projekte, organiziramo startup akademije, osiguravamo natječaje za financiranje daljnjeg razvoja postojećih startupa, povezujemo mlade poduzetnike i startupe u lokalnu startup zajednicu Digitalna Dalmacija, povezujemo ih s velikim tvrtkama i investitorima... – izjavio je Brčić.

Inače od prijavljenih timova njih 17 je dobilo priliku predstaviti se četveročlanom žiriju koji je za edukaciju odabrao 14 najperspektivnijih timova.

Žiri je bio u sastavu: Damir Brčić iz ICT županije, Sven Gotovac, direktor SPINIT inkubatora, Miro Hegedić iz Lean Startup Croatia i Slaven Damjanović iz eAgrar. Odlučili su se za sljedeće startupe.

Ana Ban je za “Adriatic Quest” predstavila aplikaciju za turiste koji “biraju” lokalni lik za upoznavanje s njegovim krajem, Josip Janković u “Crowdhome” predstavio je ideju o platformi koja omogućava budućim vlasnicima nekretnina izgradnju stambenog objekta bez posrednika. Lovro Rumora je prezentirao “Čudesnu šumu” kako preko aplikacije saditi stabla u Splitu dok je Mislav Čizmić predstavio “Digitalnu oglasnu ploču” za stambene objekte.

Matej Kožica je predstavio ideju “DonatQR” učinkovitije i sigurnije doniranje potrebnih predmeta te hrane, uz novac. Maja Galić sa startup-om “Kleo museum project” želi pokrenuti taj sustav kupnjom on-line ulaznica i modernijom promocijom, dok Anđela Prnjak kroz projekt “Rent a local” želi pomoći strancima koji biraju Hrvatsku za svoj dom. Hrvoje Kalinić iznio je detalje o “SenseIT” startup-u za upravljanje energijom.

Nadalje, kako su izvijestili iz ICT županije, “SyncBook” kojeg je prezentirao Frane Križanović nudi sigurnu digitalizaciju poslovanje između “bukera” u turizmu i pružatelja usluga, a Danijel Krajinović “Shape-uber for fitness” rješenje za lakši izbor dobrog trenera i dvorane za vježbanje. “Vjetrenjača” je projekt Marka Đule za širenje malih vjetrenjača na objektima u ruralnim krajevima te na otocima, dok je Davor Milanko predstavio ideju “Vyu-Vizuo” digitalnog ogledala kako bi se probavanje odjeće obavljalo kod kuće. “Eat cheap” je ideja Zhamilya Nazyrbayeve kako iskoristiti hranu kojoj izlazi rok u restoranima, a “Sportever” Bojana Vuine je nova aplikacija za sportske rekreativce.

Dodajmo, kako je u Hrvatskoj broj zaposlenih IKT stručnjaka i dalje ispod EU prosjeka.

U Europskoj uniji trebalo bi do 2030., uz ostvarene ciljeve u pogledu osnovnih digitalnih vještina utvrđenih u Akcijskom planu za provedbu europskog stupa socijalnih prava, biti zaposleno 20 milijuna stručnjaka u području IKT-a uz podjednaki udio žena i muškaraca. To je navedeno u ožujku ove godine u komunikaciji Europske komisije Europskom parlamentu, Vijeću, Europskom gospodarskom i socijalnom odboru i Odboru regija prilikom predstavljanja Digitalnog kompasa 2030.

U tom kompasu su četiri glavne točke od kojih se prve dvije usmjerene na digitalne kapacitete u području infrastrukture te obrazovanja i vještina, a druge dvije na digitalnu transformaciju poduzeća i javnih službi. U ovom desetljeću digitalizacija je ključna riječ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:40