EUROPSKI PARLAMENT

‘Splitski festival simbol je dalmatinske tradicije i hrvatske kulturne baštine‘

Festival je prepoznatljiva nematerijalna baština Splita, Dalmacije i Republike Hrvatske, istaknula je zastupnica Željana Zovko

Željana Zovko primila je izaslanstvo Splitskog festivala

 Ured Zastupnice/

Željana Zovko, potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT) u Europskom parlamentu ugostila je ovoga tjedna u Europskom parlamentu u Strasbourgu izaslanstvo Splitskog festivala na čelu s Tomislavom Mrduljašem, direktorom festivala, njegove suradnike Aljošu Bašića i Ivana Vatavuka te poznate dalmatinske glazbenike Gorana Karana, Ivu Amulića i Joška Čaglja Jolu, izvijestili su iz ureda zastupnice.

Tijekom njihove posjete, Zovko je u Europskom parlamentu organizirala i okrugli stol o bogatoj povijesti Splitskog festivala i njegovom značaju za hrvatsku kulturnu baštinu, predstavivši tako festival zastupnicima i zainteresiranim gostima iz cijele Europske unije.

„Kroz Odbor za kulturu i obrazovanje aktivno radim na isticanju značaja kulture i važnosti njezinog promicanja, a osobito je velika čast moći predstaviti vlastitu kulturu i glazbeno nasljeđe Republike Hrvatske u Europskom parlamentu. Splitski festival simbol je dalmatinske tradicije i hrvatske kulturne baštine“, istaknula je zastupnica Zovko. Naglasila je i koliki je doprinos Splitski festival imao od svojih začetaka šezdesetih godina prošlog stoljeća pa sve do danas kad je festival prepoznatljiva nematerijalna baština Splita, Dalmacije i Republike Hrvatske.

O važnosti glazbe, glazbenih festivala i zaštiti glazbene kulturne baštine u ime Europske komisije govorile su Snezhina Petrova iz kabineta povjerenice za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariye Gabriel te potpredsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Michaela Šojdrova.

O povijesti festivala, glavnim događajima i daljnjim koracima u njegovoj provedbi govorili su direktor Tomislav Mrduljaš i izvršni direktor Splitskog festivala Aljoša Bašić.

Kako su naveli iz ureda zastupnice, poseban doprinos dali su glazbenici Goran Karan, Ivo Amulić i Joško Čagalj Jole koji su naglasili utjecaj koji je Splitski festival imao na njihove dugogodišnje glazbene karijere, a potom su za kraj okruglog stola otpjevali par poznatih festivalskih pjesama zajedno s ostalim sudionicima i svim prisutnim gostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:11