SURADNJA

‘Sigurnost i obrana danas nisu pitanje izbora nego temeljna pitanja koja dolaze prije svega ostaloga‘

U organizaciji zastupnika Karla Resslera u Europskom parlamentu održana je konferencija o jačanju europskih sigurnosnih i obrambenih sposobnosti

Karlo Ressler

 Fred Marvaux © European Union 2019 - Source: EP

U organizaciji hrvatskog zastupnika Karla Resslera (HDZ/EPP) danas je u Europskom parlamentu održana konferencija o jačanju europskih sigurnosnih i obrambenih sposobnosti na kojoj su govorili bivša predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, zastupnica ukrajinske Vrhovne rade Maria Mezentseva i predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac, izvijestili su iz Europske pučke stranke (EPP).

Zastupnik Ressler istaknuo je da je ruska agresija na Ukrajinu poziv za buđenje cijeloj Europi jer se mir i sigurnost ne mogu uzimati zdravo za gotovo niti na europskom kontinentu.

"Sigurnost i obrana danas nisu pitanje izbora nego temeljna pitanja koja dolaze prije svega ostaloga. Hrvatska obrambena industrija jedan je od najsnažnijih i najuspješnijih hrvatskih izvoznih brandova i zajedno s ostalim europskim kolegama zaslužuje još snažniju podršku Europske unije kako bi Europa ostala najsigurniji kontinent na svijetu", izjavio je Ressler.

Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je da konferencija dolazi u trenutku kada u Madridu započinje ključni NATO susret na vrhu i kada je ruska agresija na Ukrajinu u potpunosti izmijenila sigurnosnu arhitekturu Europe. Bivša hrvatska predsjednica istaknula je i da situacija poziva na jedinstvo i osnaživanje zajedničke obrane. Podsjetivši da 90% stanovnika Europske unije živi u NATO zemljama, pozvala je na dublju sinergijsku suradnju dvije organizacije.

Predstavnici hrvatske obrambene industrije naglasili su važnu ulogu koju obrambene kompanije imaju u razvoju nacionalnih i europskih strateških sposobnosti. Istaknuto je da je Hrvatska među prvim državama članicama koja je strukturne i investicijske fondove za istraživanje i razvoj uspjela koristiti dijelom i za vojne svrhe, kroz područje dvojne namjene. Izražena je i zabrinutost zbog činjenice da europska obrambena industrija ne može značajno ubrzati proizvodnju na europskoj razini, tako da ukrajinski naručitelji za dostavu moraju čekati i po šest mjeseci.

Kako podsjećaju, uspostava Europskog obrambenog fonda otvorila je novo poglavlje europske suradnje u području obrane i pružila nove mogućnosti za hrvatsku i europsku obrambenu industriju. Instrument bi trebao pojačati istraživanje i razvoj zajedničkih sigurnosnih sposobnosti. Povodom konferencije u Parlamentu su bili izloženi primjerci zaštitne opreme i ostali eksponati hrvatske obrambene industrije. Na Konferenciji su sudjelovali i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov, kao i predstavnici hrvatskih i europskih obrambenih poduzeća te Glavne uprave za obrambenu industriju Europske komisije, izvijestili su iz EPP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:34