SURADNJA

Sedam zemalja pridružilo se programu Obzor Europa; time su otvorene nove mogućnosti rasta

Potpisan je sporazum o suradnji u području istraživanja i inovacija sa zapadnim Balkanom, kao i s Gruzijom i Izraelom

Mariya Gabriel

 Yves Herman/Pool/AFP

Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija, kao i Gruzija i Izrael, pridružile su se programu Obzor Europa.

Europska komisija u utorak je potpisala sporazume o suradnji u području istraživanja i inovacija sa zapadnim Balkanom, kao i s Gruzijom i Izraelom.

Za razdoblje od 2021. do 2027. pridružene su zemlje programa Obzor Europa, europskog programa za istraživanja i inovacije u vrijednosti od 95,5 milijardi eura.

To znači da istraživači, inovatori i istraživački subjekti s poslovnim sjedištem u tim zemljama sada mogu sudjelovati pod istim uvjetima kao i subjekti iz država članica EU-a.

"Drago što smo napredovali s našim sporazumima o pridruživanju s većim brojem zemalja. Pridruživanje Obzoru Europa od uzajamne je koristi za EU i naše partnere jer omogućuje snažniju suradnju radi poticanja zelenih i digitalnih programa, kao i privlačenja ulaganja u istraživanja i inovacije te stvaranje radnih mjesta i rasta", izjavila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Osim Kosova, koje je novo u programu, partneri sa zapadnog Balkana pridruženi su Obzoru 2020., prethodnom programu EU-a za istraživanje i inovacije (2014. – 2020.). Gruzija je od 2016. pridružena programu Obzor 2020., a Izrael je od 1996. povezan s okvirnim programima EU-a za istraživanje i inovacije.

Obzor Europa program je EU-a za financiranje istraživanja i inovacija s proračunom većim od 95 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027. U pregovorima o dugoročnom proračunu EU-a zastupnici Europskog parlamenta su osigurali dodatne četiri milijarde eura za program. Glavni su ciljevi programa jačanje znanosti i tehnologije, poticanje industrijske konkurentnosti i provedba ciljeva održivog razvoja u EU-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:08