ZAŠTITA POTROŠAČA

‘Sada je sigurno: pravo na popravak postaje dijelom europskog zakonodavstva‘

Rezolucija koju je izglasao Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača olakšat će popravak proizvoda, kaže Tomislav Sokol

Tomislav Sokol

 EPP Group

Odbor Europskog parlamenta za unutarnje tržište i zaštitu potrošača izglasao je Rezoluciju o pravu na popravak kojom se poziva na zakonodavnu uspostavu prava na popravak proizvoda, navodi europarlamentarac Tomislav Sokol, član spomenutog Odbora koji je i osobno radio na toj inicijativi.

"Danas smo izborili veliku pobjedu jer je sada sigurno da pravo na popravak postaje dijelom europskog zakonodavstva. To je i inicijativa na kojoj duže vrijeme radim u Europskom parlamentu u kontekstu Nove potrošačke strategije i Akcijskog plana za kružno gospodarstvo. Potrošači su mi se često žalili da imaju dojam da im se proizvodi pokvare ubrzo nakon isteka garancije. Najviše su se žalili na kvarenje kućanskih proizvoda kao što su perilice za rublje. Uz to često su mi se žalili i na to da im se mobiteli kvare u drugoj ili trećoj godini od kupnje. Problemi s kojim su se potrošači susretali kad bi se odlučili na popravak proizvoda bili su trajanje popravaka, nedostatak zamjenskih dijelova proizvoda, cijena popravka u odnosu na kupnju novog uređaja i nedostupnost servisa za popravak", ustvrdio je Sokol.

Prema njegovim riječima, izglasana rezolucija će olakšati popravak proizvoda, osigurati dostupnost zamjenskih dijelova proizvoda i omogućiti potrošačima da prilikom kupnje proizvoda dobiju informacije o očekivanom trajanju proizvoda te mogućnosti njegovog popravka.

Prema istraživanjima, također je dodao, 77 posto potrošača radije bi popravilo nego zamijenilo neispravan proizvod, a 79 posto građana Unije smatra da bi se od proizvođača trebalo zahtijevati da olakšaju popravak digitalnih uređaja ili zamjenu dijelova te najavio da se rasprava o pravu na popravak očekuje na planarnoj sjednici idući mjesec, dok će Europska komisija tijekom ove godine predložiti zakonski akt koji će uključivati sve elemente iz rezolucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:24