REKORDAN INVESTICIJSKI CIKLUS

Rekordnih 748 milijuna eura ugovora već u prvom polugodištu, dvostruko više nego lani

U planu su daljnja ulaganja u istraživanje i razvoj, modernizaciju tvornica te nastavak digitalne transformacije, a značajna sredstva bit će usmjerena u razvoj ekološki prihvatljivih proizvoda

Dalekovod

Grupa KONČAR ovu je poslovnu godinu započela rekordnim ugovaranjem, koje je u prvom polugodištu dosegnulo iznos od 748,1 milijun eura, što je gotovo dvostruko više od ostvarenog u istom razdoblju prošle godine. Ovog regionalnog lidera u elektroenergetici i segmentu tračničkih vozila i željezničke infrastrukture posebno veseli to što je za sljedeću godinu stanje otvorenih narudžbi dostiglo razinu od 630 milijuna eura. Knjiga ugovora puni se i za 2025. godinu, za koju su već do prve polovice ove godine ugovoreni novi poslovi u iznosu od 139 milijuna eura. Od svih ugovorenih poslova na inozemnim tržištima, 78 posto odnosi se na zemlje Europske unije.

Rješenja za zelenu tranziciju

U svim poslovnim područjima - od elektroenergetike, tračničkih vozila, izgradnje i modernizacije željezničke infrastrukture, do digitalnih rješenja i platformi - naglasak je na rješenjima i komponentama koje doprinose zelenoj energetskoj i mobilnoj tranziciji. Europsku orijentiranost ka "net zero" scenariju KONČAR je prepoznao na vrijeme te danas svojim kupcima nudi proizvode i rješenja koji će im pomoći da doprinesu tom cilju. Između ostalog, samo u posljednjih godinu dana KONČAR je izgradio četiri najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj, razvio i ugradio baterijski spremnik za pohranu električne energije, za kupca u Španjolskoj isporučio prvi srednje energetski transformator s certifikatom ugljičnog otiska, ugovorio dosad najveću pojedinačnu narudžbu mjernih transformatora za SAD, ugovorio razvoj i proizvodnju baterijskih i hibridnih vlakova, osigurao novi certifikat za kibernetičku sigurnost kritične infrastrukture i napravio brojne druge iskorake, poglavito na zahtjevnom tržištu EU. Primjer razvoja vlastitih inovativnih rješenja je nedavno predstavljeni potopljeni agregat za hidroelektrane. Generator i turbina rezultat su istraživačko-razvojnog projekta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kojim je razvijen novi, ekološki prihvatljiv proizvod koji se nakon isteka životnog vijeka može reciklirati, a njegov rad niti u slučaju havarije ne zagađuje okoliš. Namijenjen je globalnom tržištu iskorištavanja hidroenergije s niskim padom vode bez velikih brana i akumulacija, a ugradit će se u sklopu male hidroelektrane Otočac.

Rekordan investicijski ciklus

Uz nedavne globalne izazove, ovaj je stogodišnji div u protekle dvije godine uspješno pokrenuo potrebna restrukturiranja, usput bilježeći brojne iskorake na domaćem i svjetskom tržištu. U prošloj je godini dovršen proces financijskog restrukturiranja Dalekovoda te je KONČAR ostvario uvjete za nadzor i uključivanje društava u okviru Dalekovod Grupe u svoje poslovanje. Istovremeno su provedene i značajne akvizicije kojima su osigurali kompetencije i preduvjete za daljnji rast poslovanja. Od posebne važnosti navode ugovaranja složenih projekata iz područja proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije, poglavito u Švedskoj, Austriji i Njemačkoj, koja u kontekstu daljnjeg širenja poslovanja nose izniman strateški značaj za KONČAR, a samim time i regionalnu industriju.

image

Potopljeni agregat s cijevnim difuzorom

U narednoj godini KONČAR planira nastaviti sa značajnim investicijskim ciklusom započetim prošle godine, s ciljem daljnjeg kontinuiranog podizanja tehnološke osnove proizvoda i proizvodnih procesa, ali i proširivanja i digitalizacije proizvodnih kapaciteta. Točnije, planirana ulaganja usmjerili su u istraživanje i razvoj, modernizaciju tvornica te nastavak digitalne transformacije, a značajna sredstva bit će usmjerena u razvoj ekološki prihvatljivih proizvoda iz područja elektroenergetike i projekata iz područja digitalnih tehnologija. Kao etablirani regionalni lider u željezničkoj industriji, intenzivno rade i na daljnjem razvoju tračničkih električnih vozila, vlakova i tramvaja na baterijski i hibridni pogon te na rješenjima s primjenom vodika za proizvodnju električne energije.

Zahvaljujući izvrsnim poslovnim rezultatima, ali i neprekinutim ulaganjima, KONČAR je pokazao veliku otpornost i u nedavnim nezapamćenim okolnostima. Time je još jednom potvrdio da nije samo relevantan, već je neizostavan europski visokotehnološki proizvođač opreme i rješenja za provedbu zelene energetske tranzicije na razini čitave EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:08