NOVE TEHNOLOGIJE

Registrirana nova građanska inicijativa ‘Zaustavimo (((5G))) – Ostanimo povezani, ali zaštićeni‘

‘Niz tvrdnji iznesenih u ovoj inicijativi u suprotnosti je s brojnim znanstvenim dokazima i ocjenama Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja‘
 Beata Zawrzel/AFP

Europska komisija registrirala je novu europsku građansku inicijativu pod nazivom „Stop (((5G))) – Stay Connected but Protected (Zaustavimo (((5G))) – Ostanimo povezani, ali zaštićeni)”.

Organizatori inicijative pozivaju Komisiju da predloži propise za bolju zaštitu svih oblika života od određenih navodnih rizika od radiofrekvencijskih elektromagnetskih polja i mikrovalnog zračenja, da zaštiti od određenih drugih navodnih utjecaja tehnologije 5G na okoliš i s time povezane digitalizacije te da osigura djelotvornu zaštitu osobnih podataka koji se obrađuju s pomoću novih oblika komunikacijske tehnologije, među ostalim od kiberkriminaliteta.

Komisija u priopćenju ističe da je odluka o registraciji pravne prirode i njome se ne prejudiciraju konačni pravni i politički zaključci EK o ovoj inicijativi ni eventualne mjere koje namjerava poduzeti, ako inicijativa dobije potrebnu potporu.

Budući da ova europska građanska inicijativa ispunjava formalne uvjete utvrđene u relevantnim propisima, Komisija smatra da je pravno prihvatljiva. Komisija u ovoj fazi još nije analizirala meritum prijedlogâ.

"Registracija ne znači da Komisija na bilo koji način potvrđuje činjeničnu točnost sadržaja inicijative, koja je isključiva odgovornost skupine organizatora. Niz tvrdnji iznesenih u ovoj inicijativi zapravo je u suprotnosti s brojnim znanstvenim dokazima dostupnima Komisiji i ocjenama Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja, tijela koje ima mandat Svjetske zdravstvene organizacije za procjenu rizikâ za zdravlje", ističe se u priopćenju.

Nakon registracije, organizatori mogu započeti proces prikupljanja potpisa. Ako inicijativa primi milijun izjava o potpori u roku od jedne godine iz najmanje sedam različitih država članica, Komisija će morati detaljno ispitati njezin sadržaj i reagirati.

Europska komisija je u listopadu 2020. prihvatila pravila za implementaciju bežičnih pristupnih točaka koje pokrivaju malo područje, tzv. malih antena, koje su nužne za razvoj 5G mreže u Europi. Iz Komisije ističu kako bi male antene trebale biti postavljene tako da osiguravaju zdravlje i sigurnost ljudi te ispunjavaju stroga europska pravila o izloženosti zračenju, koja su u prosjeku 50 puta stroža od međunarodno prihvaćenih.

U ožujku ove godine, Komisija je objavila svoje ciljeve do digitalne transformacije Europe u sljedećem desetljeću. Komisija je predložila Digitalni kompas, program kojim će se konkretizirati digitalne ambicije Unije do 2030. Jedan od ciljeva je da do 2030. sva kućanstva u Uniji imaju gigabitnu povezivost i sva naseljena područja trebaju biti pokrivena 5G mrežom.

Europski parlament je na plenarnoj sjednici 2019. usvojio rezoluciju kojom se poziva na djelovanje na razini EU-a u pogledu sigurnosnih prijetnji povezanih sa sve većom kineskom tehnološkom prisutnošću u EU-u. U izvješću europarlamentarci pozivaju Komisiju i države članice da daju smjernice o tome kako se nositi s kibernetičkim prijetnjama i ranjivostima pri nabavi 5G opreme i uspostavljanju strategije za smanjenje europske ovisnosti o stranoj tehnologiji kibernetičke sigurnosti.

Osim toga, rezolucijom se od Komisije traži da ovlasti ENISA-u (Agenciju EU a za kibernetičku sigurnost) da radi na shemi certificiranja osiguravajući da uvođenje 5G-a u EU zadovoljava najviše sigurnosne standarde.

U lipnju ove godine, europarlamentarci su sudjelovali na Panelu za budućnost znanosti i tehnologije (STOA) o utjecaju 5G tehnologije na zdravlje i okoliš. Na panelu je predstavljena studija instituta Ramazzini u Bologni o utjecaju 5G na ljudsko zdravlje. Studija je pokazala da nisu provedena odgovarajuća istraživanja o utjecaju frekvencija od 24 do 100 GHz na ljudsko zdravlje.

Europarlamentarci su kritizirali Komisiju da je prihvatila pravila za implementiranje 5G mreže iako nema dovoljno literature o utjecaju 5G na zdravlje ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 08:19