DIGITALIZACIJA

Prva online platforma za javnu nabavu na jednom mjestu nudi planove, registre i objave

Hrvatska tvrtka "Projekt jednako razvoj" predstavila je inovativnu web i mobilnu aplikaciju koju su razvili stručnjaci za javnu nabavu

Ana Fresl, direktorica tvrtke Projekt jednako razvoj (arhiva)

 Boris Kovacev/Cropix

Hrvatska tvrtka "Projekt jednako razvoj" predstavila je prvu online platformu koja pruža uvid u aktualne, protekle i planirane postupke javne nabave.

Platforma naziva "ma.te.a" inovativna je web i mobilna aplikacija koju su razvili stručnjaci za javnu nabavu, s ciljem olakšavanja sudjelovanja na tržištu brojnih prilika za prodaju robe, usluga i rodova javnim naručiteljima.

Aplikacija korisnicima nudi uvid u napredno praćenje vlastitih statistika na tržištu javne nabave putem posebne analitike kroz prizmu tržišnog sektora, dojavljuje prilike od interesa i omogućuje brže i uspješnije planiranje budućih prodajnih aktivnosti.

U tvrtki navode da je u protekle tri godine putem javne nabave kupljeno više od 140 milijardi kuna vrijednosti usluga, roba i radova, što čini oko 18 posto godišnjeg BDP-a Hrvatske. Također, godišnje se sklopi oko 23 tisuća ugovora s dobavljačima, dok se u prosjeku dnevno pokrene više od 100 novih prodajnih prilika kroz javnu nabavu.

Aplikacija "ma.te.a" ime je dobila po početnim slovima njenih glavnih funkcija, "ma" – mapiranje (planovi nabava), "te" – tenderi (javna nadmetanja) i "a" – analize (registri ugovora).

U tvrtki "Projekt jednako razvoj" ju opisuju kao najpotpuniji alat koji na jednom mjestu sadrži planove nabave, registre ugovora, dnevne objave otvorenih postupaka, jednostavnih nabava, koncesije i žalbe, uz posebno praćenje i poslovnu analitiku poduzeća kao ponuditelja te njihovih glavnih konkurenata.

Dodajmo kako je Europski parlament u travnju 2021. donio rezoluciju o uspostavi Obzora Europa, ključnog programa za istraživanje i inovacije. Taj program za razdoblje 2021. – 2027. ima ukupan proračun od 95,5 milijardi eura, uključujući 5,4 milijarde eura iz plana EU-a za oporavak Next Generation EU te dodatna sredstva u iznosu od 4 milijarde eura iz višegodišnjeg financijskog okvira EU-a. Osim toga, zastupnici Europskog parlamenta donijeli su brojne rezolucije kojima su dodatno ojačali investicijsku politiku EU-a, uključujući rezoluciju o sinergijama u svrhu inovacija i rezoluciju o strateškom inovacijskom programu Europskog instituta za inovacije i tehnologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:19