POSLJEDNJE UPOZORENJE

Postupak protiv Hrvatske: Europska komisija prijeti radi nejasnoće oko PDV-a u e-trgovini

U skladu sa sudskom praksom članice EU moraju precizno navesti nacionalne mjere kojima su prenijele obveze utvrđene direktivom EU-a

Ilustracija

 Photology1971/Alamy/Alamy/Profimedia

Europska komisija poslala je službenu opomenu Hrvatskoj zato što nije objasnila kako je prenijela paket o PDV-u u e-trgovini u nacionalno zakonodavstvo.

Komisija je pokrenula postupak protiv Hrvatske, te još dvije države, jer joj nije na vrijeme dostavila dokumente s objašnjenjima u vezi s prenošenjem novih pravila na razini EU-a o PDV u elektroničkoj trgovini.

Cilj je novih pravila pojednostavniti PDV za poduzeća i potrošače uključene u prekograničnu prodaju na internetu unutar EU-a te stvoriti pravednije okruženje za prodavatelje iz EU-a ukidanjem izuzeća od PDV-a za robu male vrijednosti uvezenu iz zemalja izvan Europske unije.

U skladu sa sudskom praksom Suda države članice moraju dovoljno jasno i precizno navesti nacionalne mjere kojima su prenijele obveze utvrđene direktivom EU-a.

Budući da Danska, Hrvatska i Litva nisu pružile jasna objašnjenja načina na koji su prenijele te direktive, Komisija ne može provjeriti jesu li te države članice u potpunosti i ispravno prenijele relevantne odredbe u nacionalno zakonodavstvo.

Opomenute zemlje imaju dva mjeseca za djelovanje. U protivnom im Komisija može uputiti obrazložena mišljenja, što je drugi od ukupno tri koraka koje Komisija može poduzeti protiv država članica. Prvi korak je službena opomena, a treći korak je pokretanje tužbe pred Sudom EU-a.

Da Hrvatska ima problema s pravovremenim prenošenjem legislativa koje se tiču tzv. digitalnih tehnologija, pokazalo je nekoliko nedavno pokrenutih postupaka.

Podsjetimo, prvo je Komisija 24. rujna Hrvatskoj uputila dva obrazložena mišljenja jer ju nije obavijestila o potpunom prenošenju pravila EU-a o audiovizualnom sadržaju te novih pravila o telekomunikacijama u nacionalno zakonodavstvo.

Zatim je Hrvatskoj upućena službena opomena jer Komisiji nije poslala potpune informacije o tome kako se revidirana pravila EU-a o otvorenim podacima i ponovnoj upotrebi informacija javnog sektora prenose u nacionalni zakon.

Što se tiče novih pravila o porezu na dodanu vrijednost u elektroničkoj trgovini, ona su počela vrijediti od 1. srpnja ove godine diljem Europske unije, a uvedena su kako bi se osiguralo pravedno tržišno nadmetanje na razini EU-a za sve poduzetnike.

Najvažnija novost za građane je da se ukinulo izuzeće za pošiljke koje pristižu izvan EU do vrijednosti 22 eura. To znači da se PDV naplaćuje na svu robu koja pristiže u EU, kao i na robu koju prodaju poduzeća iz EU-a.

Nova pravila, koja je Europski parlament prihvatio na plenarnoj sjednici krajem 2019. godine, uvode jedinstveni prag EU od 10 tisuća eura, iznad kojeg se PDV mora platiti u državi članici u koju se roba isporučuje. Osim toga, sustav 'sve na jednom mjestu' za prodavatelje koji nisu iz EU-a omogućuje jednostavno registriranje u EU sustav PDV-a i osigurava da se točan iznos prenese u državu članicu u kojoj PDV dospijeva.

Za potrošače to znači mnogo veću transparentnost. Primjerice, ako osoba kupuje od prodavatelja ili platforme izvan EU-a registrirane u sustavu 'sve na jednom mjestu', PDV bi trebao biti dio cijene koju osoba plaća prodavaču. To znači da carinska tijela ili kurirske službe više ne traže dodatne uplate kada roba stigne u matičnu zemlju potrošača jer je PDV već plaćen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:18