tržišno natjecanje

‘Postoji politička volja za uvođenje strožih sankcija internetskim platformama‘

Zastupnici su istaknuli da digitalni porez neće moći riješiti problem monopola velikih igrača kojim se onemogućava rast i razvoj malih i srednjih poduzeća
 Justin Tallis/AFP

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta usvojeno je izvješće o politici tržišnog natjecanja.

Zastupnici su izvještaj za 2020. usvojili s 508 glasova za, 115 protiv i 68 odsutnih.

Izvjestitelj Johan Van Overtveldt (ECR) rekao je da se dokument fokusirao na konkurentnost, mogućnost za rast i odnos EU-a s velikim međunarodnim igračima.

"Suočeni smo s digitalnim igračima koji nemaju teritorij i nemaju granica. Slobodno i pravedno natjecanje je ključ za pokretanje inovacija i stoga pozivamo na strogo i nepristrano provođenje pravila Europske unije o tržišnom natjecanju", rekao je Van Overtveldt.

Zastupnici su istaknuli da digitalni porez neće moći riješiti problem monopola velikih igrača kojim se onemogućava rast i razvoj malih i srednjih poduzeća.

Europski parlament pozvao je Komisiju da se uhvati u koštac s nelegitimnim preprekama online tržišnog natjecanja na jedinstvenom europskom tržištu, i da ubrza istraživanje velikih monopola.

Nizozemski zastupnik Paul Tang (S&D) dao je primjer Facebooka koji je kupovinom WhatsAppa stvorio sebi tržišnu prednost. Komisija je nedavno najavila istragu protiv Facebooka, ali je Tang upozorio da je Parlament još prije godinu dana, kad je usvojeno izvješće za 2019., izrazio zabrinutost zbog Facebooka.

"Velike tehnološke kompanije godinama rastu eksponencijalno i Parlamentu jedino preostaje da ponovi svoje zabrinutosti. Nismo se dovoljno dobro uhvatili u koštac s ovim problemom", rekao je Tang, "Pozdravljam prijedlog Komisije o regulaciji, ali zabrinut sam jer još uvijek imamo istu definiciju tržišta i nismo promijenili temelje digitalnog tržišta. Stoga krenimo brzo razbiti monopol velikih tehnoloških kompanija".

Hhrvatski zastupnik Tomislav Sokol (EPP) prije glasanja rekao je kako EU mora posegnuti za drugim načinima reguliranja velikih platformi ako se izricanje novčanih kazni pokaže neučinkovito.

"U razdoblju od 2017. Europska komisija u tri navrata izrekla je platformi Google novčane kazne zbog kršenja protumonopolskih pravila Unije u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi eura. Očito je dakle da se nekim subjektima više isplati plaćati visoke novčane kazne nego se uskladiti s europskim pravilima o tržišnom natjecanju. Takva praksa poslovanja nedopustiva je", rekao je Sokol i upozorio da sankcije koje se izriču zbog povrede pravila tržišnog natjecanja moraju biti primjerene, proporcionalne i odvraćajuće.

"Kad se novčanim kaznama ne može osigurati primjena europskog prava, onda nam na raspolaganju stoje i strukturne mjere kojima se među ostalim može utjecati i na strukturu samog društva koje krši regulatorne obveze. Postoji politička volja za uvođenje strožih sankcija internetskim platformama, naročito nakon što su izvršni direktori društava Google, Amazon, Facebook i Apple odbili poziv za sudjelovanje na saslušanju u Europskom parlamentu", istaknuo je Sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:49