DIGITALIZACIJA I DEMOKRACIJA

Poruka bivšeg zaposlenika Googlea: ‘Tehnologija jede demokraciju za doručak‘

Tristan Harris, zvijezda Netflixovog dokumentarca "Social Dilemma", na trodnevnom forumu progresivnih europarlamentaraca oslikao je crnu viziju svijeta

Tristan Harris

 Patrick T. Fallon/Afp/Profimedia

Progresivni europarlamentarci održali su trodnevni forum na kojem su raspravljali o izazovima i rješenjima problema s kojima se svijet danas suočava.

Jedan od panela bio je posvećen povezanosti digitalizacije i demokracije.

Bivši zaposlenik Googlea, etičar i zvijezda Netflixovog dokumentarca "Social Dilemma", Tristan Harris, oslikao je crnu viziju svijeta u kojem tehnologija 'jede demokraciju za doručak'.

"Danas nam je jasno da tehnologija nije neutralna. Postoje dobre i loše stvari. Problem je što društvene mreže imaju poslovni model koji uništava demokraciju", objasnio je Tristan, "U tom smislu, važno je da EU predvodi put jer u SAD-u neće tako brzo doći do konsenzusa oko toga treba li regulirali platforme. Greška je ako će se zakonodavci usredotočiti samo na nadzor sadržaja. Nije problem ilegalni sadržaj, problem je u poslovnom modelu platformi".

Opasni poslovni model o kojem Tristan govori prakticiraju platforme poput Facebooka, a sastoji se od AI algoritama koji funkcionira tako da korisniku prikazuje sadržaj koji će aktivirati njegov živčani sistem da dobije reakciju. AI ne zna razliku između istine ili laži i zato predstavlja prijetnju demokraciji.

"Vidimo dva smjera u kojem bi se svijet mogao kretati. Prvo, distopijska budućnost kakva već postoji u Kini i koja bi se mogla preslikati na ostatak svijeta. To je društvo u kojem postoji centralizirana moć i državna kontrola u kontekstu digitalizacije. S druge strane, postoji društvo u kojem je digitalni svijet nereguliran, bez granica. To je model kaosa ili katastrofe u kojem za cijenu rabljenog automobila možemo utjecati na ishode izbora. I to se već događa. Danas svatko može utjecati na izbore - potrebno je 10 tisuća dolara da bi se došlo do svakog korisnika u Keniji", objasnio je Tristan.

Jedini za sada pozitivni primjer u kojem je tehnologija dizajnirana tako da stvara bolju demokraciju je Tajvan, smatra Tristan.

Predsjednik posebnog odbora Europskog parlamenta za strano uplitanje u sve demokratske procese u EU, uključujući dezinformiranje, Raphaël Glucksmann, složio se s izjavom da EU treba biti manje arogantna i prihvatiti činjenicu da ponekad manje zemlje poput imaju bolja rješenja. Međutim, istaknuo je kako u ovom trenutku, EU nije spremna riješiti probleme s kojima se suočava.

"Nismo spremni napasti srž poslovnog modela platformi. Jednostavno ne vidim načina kako bi Europska komisija ili Parlament to učinili. No, ono što možemo je ograničiti štetu", kazao je Glucksmann referirajući se na paket digitalnih zakona o kojima Parlament trenutačno raspravlja.

"Imamo konkretne postupke pomoću kojih se možemo boriti, poput ograničavanja prikupljanje osobnih podataka koji olakšavaju političko ciljanje, zabranu mikrotargetiranja za političko oglašavanje i reguliranje korištenja lažnih botova. U konačnici, mogu reći da je EU dobra u stvaranju zakona, ali je problem što ih ne provodimo. Trebamo to promijeniti. Na nama je zakonodavcima odgovornost da stvorimo siguran prostor i svijet u kojem nitko nije prevelik da bude reguliran".

Austrijski aktivist za zaštitu privatnosti Max Schrems istaknuo je kako se EU nalazi u boljoj poziciji od SAD-a što se tiče reguliranja platformi jer nije dominirana Silicijskom dolinom. No, u provedbi zakona Europi nedostaje hrabrosti.

"EU treba biti hrabrija kad su u pitanju algoritmi. Prisjetimo se da je EU uspjela regulirati televiziju - primjerice koliko minuta smiju izdvojiti za emitiranje oglasa ili najmanji broj sati posvećen emitiranju neutralnuh informacija. Slično pravilo bismo mogli uvesti i za društvene mreže. Primjerice, da 10 posto newsfeeda budu vijesti koje dolaze od novinskih organizacija", predložio je Schrems.

Andreas Schieder, član S&D-a i supredsjedatelj foruma složio se da uz sve prednosti koje donosi tehnologija, također treba razmotriti i prijetnje koje ona predstavlja ljudima.

"Ono što mi progresivci želimo je više sudjelovanja građana i zaštitu prava svih građana, kako offline, tako i online. Tada možemo poboljšati digitalnu interakciju između institucija i građana te postići bolje rezultate", poručio je austrijski europarlamentarac.

Istraživačica iz neprofitne organizacije Human Rights Watch Maya Wang zaključila je panel riječima kako je "važno da Europa poveže digitalna prava s temeljnim ljudskim pravima, a europske vlade pokažu mišiće i počnu provoditi zakone".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:15