NOVA DIMENZIJA

Pokrenut dijalog o uspostavi oblaka za suradnju u području europske kulturne baštine

Za projekt je do 2025. predviđeno 110 milijuna eura iz programa Obzor Europa

European Union Commissioner for Innovation, Research, Culture, Education and Youth Mariya Gabriel speaks during a joint press conference with Ukraine's Deputy Prime Minister for European and Euro-Atlantic Integration and European Innovation Council Board member on new European Innovation Council support for tech start-ups from Ukraine on June 9, 2022 in Brussels. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD/AFP)

 Kenzo Tribouillard/Afp

Europska komisija pokrenula je dijalog s državama članicama o uspostavi oblaka za suradnju u području europske kulturne baštine kako bi putem digitalne infrastrukture pridonijela očuvanju europskog kulturnog blaga.

Cilj oblaka je poticati suradnju i zajedničko stvaranje u kulturnom, kreativnom i tehnološkom sektoru.

Za projekt je do 2025. predviđeno 110 milijuna eura iz programa Obzor Europa. Oblak bi trebao biti jedinstvena infrastruktura koja će omogućiti dosad nezabilježenu transdisciplinarnu suradnju znanstvenika u području kulturne baštine, kustosa, arhivista i konzervatora.

Učinit će također dostupnima najsuvremenije tehnologije za digitalizaciju artefakata, istraživanje umjetničkih djela i dokumentiranje podataka, što će znatno unaprijediti očuvanje, zaštitu i obnovu kulturne baštine te im dodati novu, digitalnu dimenziju. Svrha mu je olakšati pristup naprednim tehnologijama te ukloniti prepreke za manje i udaljene institucije.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel zajedno je s ministrima kulture i znanosti te visokim predstavnicima država članica i Europskog parlamenta postavila temelje za oblak za suradnju u području europske kulturne baštine.

"Oblak za suradnju bogatu će europsku kulturnu baštinu uvesti u novu digitalnu dimenziju", izjavila je na predstavljanju projekta Mariya Gabriel, "Taj zajednički rad na europskoj razini olakšat će suradnju među istraživačima, kustosima i muzejskim stručnjacima kako bi se zaštitila naša kulturna baština i omogućio jednostavan pristup kulturnim sadržajima, a budućim generacijama pružila prilika da uživaju u njemu u godinama koje dolaze."

Vrlo važna svrha oblaka za suradnju je što će manjim muzejima i kulturnim institucijama otvoriti nove mogućnosti za veću primjenu digitalizacije i suradnju na zajedničkim projektima u sigurnom i profesionalnom radnom prostoru.

U Europi je dosad digitalizirano samo 30 % do 50 % kulturnih zbirki. Te su brojke još niže za trodimenzionalne prikaze velikih struktura i krajobraza kulturne baštine, koji su osnova za detaljna znanstvena istraživanja.

Proces je tek započeo, a ex ante procjenu učinka oblaka za suradnju provelo je osam neovisnih stručnjaka. Pozivi na podnošenje prijedloga bit će objavljeni 2023. i 2024. Razvoj oblaka odvijat će se u okviru programa EU-a za istraživanja i inovacije Obzor Europa (2021. – 2027.). Taj program prvi put obuhvaća klaster koji se odnosi isključivo na "Kreativnost, kulturnu baštinu i uključivost", a njegov ukupni proračun za razdoblje 2021. – 2027. iznosi 2,28 milijardi eura. Europski parlament je u svibnju 2021. usvojio program Kreativna Europa s rekordnim proračunom za kulturni i kreativni sektor od 2,5 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:32