GLAS GRAĐANA

Parlament traži reformu temeljnih ugovora EU-a za provedbu prijedloga Konferencije o budućnosti

Zastupnici su usvojili Rezoluciju o daljnjem postupanju nakon zaključaka Konferencije o budućnosti Europe

Europski parlament

 European Union 2022 - Source: EP/Mathieu Cugnot

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su usvojili Rezoluciju o daljnjem postupanju nakon zaključaka Konferencije o budućnosti Europe.

U rezoluciji europarlamentarci izražavaju zadovoljstvo ambicioznim i konstruktivnim prijedlozima Konferencije koji se temelje na preporukama i idejama proizašlima iz europskih i nacionalnih panela građana i građanki, Europskog skupa mladih i internetske platforme. Ujedno pozdravljaju činjenicu da su zaključci Konferencije sastavljeni u procesu predvođenom građanima i naglašavaju važnost sudjelovanja građana u europskoj demokraciji.

Parlament potvrđuje da se „ambicioznim i konstruktivnim prijedlozima” koji su proizašli iz Konferencije zahtijevaju izmjene temeljnih ugovora EU-a, primjerice u pogledu jednostavnijeg, transparentnijeg, odgovornijeg i demokratskijeg EU-a. U tu svrhu traži od Odbora za ustavna pitanja da pripremi prijedloge za reformu temeljnih ugovora EU-a sazivanjem konvencije u skladu s člankom 48. Ugovora o Europskoj uniji. U tom bi procesu, kako su istaknuli zastupnici, Unija trebala prijeći na održiv, uključiv i otporan model rasta, s posebnim naglaskom na malim i srednjim poduzećima.

Zastupnici pozivaju na potpunu provedbu europskog stupa socijalnih prava. Također pozivaju EU da preuzme vodeću ulogu u borbi protiv klimatskih promjena, zaštiti biološke raznolikosti i promicanju održivosti na globalnoj razini. Zastupnici također naglašavaju da se dublja politička integracija i istinska demokracija mogu postići pravom Parlamenta na zakonodavnu inicijativu i ukidanjem jednoglasnog odlučivanja u Vijeću.

Kako su izvijestili iz Parlamenta, tijekom rasprave u utorak velika većina zastupnika naglasila je da su očekivanja, prioriteti i bojazni građana jasno i glasno izraženi u ovom dosad nezabilježenom primjeru participativne demokracije te da je potrebno poštovati rezultate.

Mnogi su naglasili da je potrebno više uključiti građane i ojačati demokratsku zastupljenost na razini EU-a. Neki su istaknuli posebna područja u kojima se prijedlozima poziva na korjenite promjene, uključujući istinski europske izbore, kao i nove ovlasti EU-a u područjima kao što su zdravstvo, energetika, migracije i obrana.

Neki govornici kritizirali su Konferenciju tvrdeći da je postupak manjkav i da prijedlozi ne odražavaju javno mišljenje. Tako su iz ureda hrvatskog zastupnika Ladislava Ilčića (ECR) uoči rasprave u Parlamentu istaknuli kako je grupa Europskih konzervativaca i reformista bila "najaktivnija grupa Konferencije o budućnosti Europe, vjerujući da je izrazito važno da zajedno aktivno promišljamo o budućnosti Europe. Nažalost, sada je i više nego očito da je cijeli koncept lažiran a zaključci unaprijed određeni".

"Konferencija o budućnosti Europe predstavlja opasan udarac na demokraciju u EU te zaključke s te Konferencije treba staviti u okvir mišljenja samo jednog malog broja ljudi a ne nikako reprezentativnog mišljenja građana EU", smatra Ilčić.

Na Dan Europe, 9. svibnja troje supredsjedatelja Izvršnog odbora predstavit će završno izvješće Konferencije predsjednicima institucija EU-a na svečanosti zatvaranja u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:56