ZAŠTITA POTROŠAČA

‘Ovo je značajan korak prema reguliranju sigurnosti proizvoda na europskom tržištu‘

Zastupnici Europskog parlamenta su na odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) razmijenili mišljenje o nacrtu izvješća

Izvjestiteljica Europskog parlamenta Dita Charanzova (Renew Europe)

 Ladislav Křivan/Mfdnes + Ln/Profimedia

Europska komisija uputila je u zakonodavni postupak prijedlog Uredbe o općoj sigurnosti proizvoda kao dio nove strategije za europske potrošače. Zastupnici Europskog parlamenta su na odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) razmijenili mišljenje o nacrtu izvješća.

Izvjestiteljica Parlamenta Dita Charanzova (Renew Europe) naglasila je kako je svrha uredbe poboljšanje sigurnosti proizvoda na unutrašnjem tržištu i zamjena sadašnje uredbu o sigurnosti proizvoda ‘stare‘ dva desetljeća.

"Ovaj prijedlog predstavlja značajan korak u sigurnosti proizvoda na europskom tržištu", rekla je Charanzova, "Ako je pandemija donijela nešto dobro, onda je to da nas je naučila koristiti QR kodove. Etiketiranje proizvoda mora biti ažurirano za ovo stoljeće. Vrijeme je da krenemo u digitalizaciju".

Izvjestiteljica je još naglasila da je cilj uredbe osigurati da visokorizični proizvodi budu praćeni od organa za praćenje tržišta, pojačati suradnju s trećim zemljama u borbi protiv nedovoljno sigurnih proizvoda i uvesti dodatna pravila za povlačenje proizvoda, ali uz što manje opterećenje za mala i srednja poduzeća.

Hrvatski zastupnik u Parlamentu Tomislav Sokol (EPP) istaknuo je kako se novim pravilima o sigurnosti proizvoda želi povećati postojeća razina sigurnosti proizvoda na jedinstvenom europskog tržištu. To uključuje bolju kontrolu proizvoda koji se uvoze iz trećih zemalja i unapređenje sustave kontrole proizvoda i njihovog povlačenja s tržišta.

"Procjenjuje se da trećina potrošača u EU nastavlja koristiti povučeni proizvod unatoč obavijesti o opozivu i time se nepotrebno izlažu ozbiljnim sigurnosnim rizicima. Zabrinjavajuće je da troškovi povezani s nesrećama koje se povezuju s nesigurnim proizvodima godišnje iznose 11,5 milijardi eura", istaknuo je Sokol i dodao da je ovo samo jedan od akata na kojima trenutačno radi vezanih za zaštitu potrošača u EU.

"Među prvima sam upozorio da je izbijanjem pandemije uzrokovane bolešću covid-19 na europskom tržištu došlo do poplave proizvoda koji nisu udovoljavali visokim europskim sigurnosnim standardima. Sustav brzog uzbunjivanja za opasne neprehrambene proizvode, koji se odnosi na zaštitne maske, već je sredinom rujna 2020. obuhvaćao oko 23 milijuna artikala. Kao takav, ovaj sustav pokazao se iznimno korisnim mehanizmom, a predloženim poboljšanjem postojećeg sustava Safety Gate/RAPEX razmjena informacija bit će još brža, što će omogućiti ranije poduzimanje korektivnih mjera", dodao je Sokol.

Države koje koriste sustav Rapex za brzu razmjenu informacija o opasnim proizvodima su tijekom 2020. godine razmijenile ukupno 2253 upozorenja zbog pojave opasnih proizvoda, što je povećanje od 20 posto u odnosu na godinu ranije.

Najviše upozorenja izdano je za igračke (27%), motorna vozila (21%) i električne uređaje i opremu (10%). Devet posto svih upozorenja u 2020. godini odnosilo se na proizvode za zaštitu od covida-19.

Europarlamentarci su na sjednici IMCO odbora tražili da se prijedlog uredbe o sigurnosti proizvoda ojača u nekoliko područja. Socijaldemokrati u Parlamentu smatraju najvećim izazovom online naručivanje iz trećih zemalja, koje nije dovoljno regulirano.

"Bez obzira od kuda proizvodi dolaze, oni moraju biti sigurni za naše potrošače. Odgovornost za sigurnost proizvoda treba staviti na opskrbni lanac, pogotovo operatere online tržišta. Predlažem da se takva online tržišta smatraju gospodarskim subjektima", kazala je Christel Schaldemose.

Zastupnica ID-a Alessandra Basso također je istaknula kako sljedivost proizvoda treba biti više usredotočena na proizvode iz trećih zemalja, a Kim van Sparrentak iz kluba zastupnika Zelenih nabrojala je još nekoliko kriterija za koje smatra da trebaju biti ispunjeni pri ocjeni sigurnosti proizvoda.

"Proizvodi koji su sigurni za muškarce nisu uvijek sigurni za žene, a ipak se obično testiraju na prosječnom bijelom muškarcu. Moramo uzeti i realnost vezanu za spolove kad ocjenjujemo proizvode. Također, treba uzeti u obzir i kibersigurnost, kao i odgovornost za to što se nesiguran proizvod pojavio na tržištu. Cijela ova slagalica različitih pravila mora biti dizajnirana tako da se zagarantira potpuna zaštita potrošača. Potrošač uvijek mora imati točku unutar EU gdje se može obratiti i uvijek mora postojati odgovorna osoba za sve proizvode, a ne samo za opasne proizvode koji se prodaju unutar EU. Također, proizvodi koje naručimo putem interneta nam dolaze u roku jedan do dva dana te smatram da je stoga rok od pet dana za obavijesti o povlačenju proizvoda predug", izjavila je nizozemska zastupnica Van Sparrentak.

Europski parlament je u studenom 2020. donio rezoluciju o sigurnosti proizvoda na jedinstvenom tržištu. Europarlamentarci su izrazili uvjerenje da slaba kibersigurnost povezanih uređaja i međusobno povezanih usluga može ugroziti sigurnost proizvoda te da je to pitanje potrebno riješiti horizontalnom revizijom relevantnih propisa i preporuka. Parlament je pozvao Komisiju da se tijekom revizije Direktive o općoj sigurnosti proizvoda uzmu u obzir i izazovi u području kibersigurnosti i novih kretanja i to tako što će se osigurati da svi uređaji budu u skladu s internetskim standardima industrije koji se stalno razvijaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:54