SAJAM POSLOVA

Otvoren 15. Job Fair: Zabilježen rast izlagača poslodavaca i tvrtki od 30 posto

Dvodnevnu manifestaciju obišao je i predsjednik Zoran Milanović, koji je okupljenim studentima poručio da su oni "jedini karijeristi koji su mu simpatični"

Otvorenje 15. sajma poslova Job Fair u

 Srdjan Vrancic/Cropix

Petnaesti sajam poslova Job Fair u srijedu je svečano otvoren u sportskoj dvorani Martinovka. Više od pet tisuća posjetitelja prošetat će sajmom na kojem će 134 poduzeća svoje poslovanje predstaviti mladim studentima i budućim zaposlenicima.

Sajam je otvorio dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Gordan Gledec, koji je istaknuo kako su potrebe tržišta rada na području ICT-ja znatno veće od broja studenata koji u Hrvatskoj završe fakultete. Studije vezane uz ICT u Hrvatskoj godišnje završi najviše 2000 studenata, dok su potrebe za njima i triput veće. Dodao je kako će se FER u budućnosti upravo zbog velikih potreba tržišta za mladim IT-jevcima okretati međunarodnom tržištu.

image

Otvorenje 15. sajma poslova Job Fair

Srdjan Vrancic/Cropix

"Ovogodišnji Job Fair bilježi rast izlagača poslodavaca i tvrtki za 30% u odnosu na broj izlagača prije pandemije i upravo je ovaj sajam prilika za poslodavce da vide svoje buduće radnike, ali i za studente da upoznaju svoje buduće poslodavce i fokusiraju se na ono što im je potrebno u traženju posla. No, na fakultetima je na prvom mjestu studij, a onda rad. Nadam se da poslodavci koji zapošljavaju studente to razumiju i poštuju, jer studij studentima mora biti prioritet", dodao je dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Gordan Gledec.

image

.
Otvorenje 15. sajma poslova Job Fair

Srdjan Vrancic/Cropix

Dvodnevnu manifestaciju obišao je i predsjednik Republike, Zoran Milanović, koji je okupljenim studentima poručio da su oni "jedini karijeristi koji su mu simpatični", premda svakodnevno puno vremena provodi među karijeristima.

"Hrvatska nema neke sirovine i sve što joj ostaje je život od rente, turizma. Vaš fakultet je jedan od tri centra izvrsnosti i pameti bitne za hrvatsku budućnost", kazao je Milanović, dodavši da su oni jedni od rijetkih koji Hrvatsku "vade iz omče europskih fondova".

"Hrvatska bez znanja ove vrste nema puno aduta s kojima bi bila dovoljno neovisna da nam europski fondovi, a to znači ničija pomoć, više ne trebaju, nego da ju mi i vi dajemo drugima“, poručio je predsjednik Milanović.

Kroz dva dana održavanja sajma studenti mogu poslušati 24 razgovora i sudjelovati na 16 radionica. Prvi dan održavanja Job Faira na središnjoj pozornici izmijenili su se govornici iz tvrtki Ericsson Nikola Tesla, Syntio, Memgraph, Končar te mnogi drugi.

"Ideja Job Faira nastala je 2004. godine kada je prvi puta realiziran u organizaciji udruga BEST Zagreb, KSET i Saveza studenata FER-a. Organiziran je gotovo svake godine, a značajan napredak u organizaciji Job Faira bila je 2016. godina kada se nakon osnivanja Centra karijera u organizaciju uključio Fakultet elektrotehnike i računarstva. Tako je od studentske inicijative narastao događaj koji je postao sinonim za pronalazak poslovnih prilika i početak karijere te jedan od važnijih karijernih događaja u STEM području u Hrvatskoj", poručili su Nikolina Relić, savjetnica Centra karijera FER-a i Marin Capan, tajnik Saveza studenata FER-a i Kluba studenata elektrotehnike.

Dodajmo kako je u 2020. 19 posto svih poduzeća u Europskoj uniji zapošljavalo stručnjake informacijske i komunikacijske tehnologije, prema podacima Eurostata. Najviše IKT stručnjaka zapošljavaju tvrtke koje imaju središte u Belgiji i Irskoj (u svakoj po 30%), a najmanje u Rumunjskoj, Litvi i Bugarskoj (svi 16%). Hrvatska se nalazi točno u sredini s 19 posto poduzeća koja traže i zapošljavaju ICT eksperte.

image

Otvorenje 15. sajma poslova Job Fair

Srdjan Vrancic/Cropix

Europski parlament je u siječnju prošle godine donio strategiju EU-a za rodnu ravnopravnost u kojoj se navodi da je udio muškaraca koji rade u digitalnom sektoru tri puta veći od udjela žena te da je povećanje broja zaposlenica u digitalnom sektoru i drugim sektorima budućnosti od ključne važnosti za borbu protiv razlike u plaćama i mirovinama žena i muškaraca i jamčenje njihove ekonomske neovisnosti.

"U tom smislu od ključne važnosti je poticati sudjelovanje žena u digitalnom poduzetništvu te njihovo obrazovanje i zapošljavanje u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) te IKT-a", ističe se u rezoluciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 15:54