PODRŠKA PODUZEĆIMA

Osamnaest država pokreće Europski investicijski fond s početnim kapitalom od 3,5 milijardi eura

Sada je vrijeme za postavljanje kursa za digitalnu i održivu tranziciju, poručio je njemački ministar financija Christian Lindner.

Njemački ministar financija Christian Lindner

 John Macdougall/AFP

Ukupno osamnaest država članica, predvođene Njemačkom i Francuskom, osnovale su novi fond koji bi trebao pomoći kompanijama Europske unije da uspješno konkuriraju onima u SAD-u i Aziji.

Među potpisnicama se ne nalazi Hrvatska, ali zato su deklaraciju potpisale Danska, Estonija, Grčka, Španjolska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Francuska, Austrija, Portugal, Rumunjska, Finska, Švedska, Bugarska i Slovenija.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je da će početna sredstva, kojima će upravljati Europski investicijski fond, iznositi 3,5 milijardi eura. Cilj da se s vremenom broj zemalja EU koja podržavaju inicijativu povećava, a usporedno s time očekuje se i da će ukupna veličina fonda narasti na 10 milijardi eura ili više.

Francuska i Njemačka već su najavile da će izdvojiti svaka po milijardu eura za pokretanje inicijative.

"Start-upovi i scale-upovi neophodni su za inovacije, rast i otvaranje novih radnih mjesta. S našim europskim partnerima iskoristit ćemo javna sredstva kako bismo privukli više privatnog kapitala u ovaj sektor, posebno u fazi kada novoosnovane kompanije sazrijevaju te tako ojačati inovativni potencijal europskog ekosustava rizičnog kapitala. Bolji uvjeti i pravi poticaji unijet će dinamiku u cjelokupno gospodarstvo. Sada je vrijeme za postavljanje kursa za digitalnu i održivu tranziciju", poručio je njemački ministar financija Christian Lindner.

Dugoročni cilj inicijative je fond nazvan 'European Tech Champions Initiative' (ETCI), koji bi trebao biti pokrenut do kraja ove godine. Taj fond ustvari bi se trebao sastojati od 10 ili čak 20 fondova minimalne vrijednosti milijardu eura, a zadaća tih povezanih fondova bit će financiranje tehnoloških prvaka.

Ministri država članica su se složili da je potrebno što prije se sastati na tehničkoj razini kako bi se precizirao mandat ETCI-a.

"Ova će inicijativa podržati neviđeni procvat europskog tehnološkog ekosustava za održavanje koraka s globalnom tehnološkom utrkom", poručio je francuski ministar Le Maire.

Dodajmo još kako europska politika u području istraživanja i tehnološkog razvoja ima značajno mjesto u europskom zakonodavstvu još od potpisivanja prvih Ugovora Zajednice, a ranih 1980-ih proširena je uspostavom europskog okvirnog programa za istraživanje.

Europski parlament zagovara znatno veće izdvajanje ukupnih sredstava za istraživanje u državama članicama kako bi se održala i ojačala međunarodna konkurentnost EU-a. Kako navode na svojim stranicama, zastupnici Parlamenta se također zalažu za bolju suradnju s partnerima izvan Unije, za tijesno povezivanje aktivnosti strukturnih fondova i okvirnih programa, za ciljani pristup kako bi se povećala uključenost malih i srednjih poduzeća te olakšalo sudjelovanje slabijih sudionika koji pokazuju potencijal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:44