PROMICANJE PODUZETNIŠTVA

Objavljen je natječaj "Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2022"

Europska komisija pokrenula je Europsku nagradu za promicanje poduzetništva (EEPA) 2006. godine kako bi se kroz primjere najboljih politika i praksi otvorile nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu zajednicu

Ilustracija

 Sigrid Olsson/Photoalto/Profimedia

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je natječaj "Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2022." kojim se nagrađuje uspjeh javnih tijela i javno-privatnog partnerstva u poticanju poduzetništva i malog gospodarstva.

Europska komisija pokrenula je Europsku nagradu za promicanje poduzetništva (EEPA) 2006. godine kako bi se kroz primjere najboljih politika i praksi otvorile nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu zajednicu u smislu zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama.

Dosad se na natječaj prijavilo više od 3000 projekata. Neki od uspješnih projekata iz Hrvatske uključuju program RInovatoRI koji okuplja učenike viših razreda riječkih osnovnih škola s ciljem razvoja poduzetničkih kompetencija i podizanja poduzetničke kulture te projekt Sisačko moslavačke županije i Županijske razvojne agencije SiMoRa PISMO.

Ciljevi nagrade EEPA su priznavanje uspješnih aktivnosti i inicijativa za promicanje poduzetništva, izlaganje i dijeljenje primjera najbolje politike i primjera poduzetništva, povećanje svijesti o ulozi poduzetnika u europskom društvu, te poticanje i promicanje potencijalnih poduzetnika.

U ovogodišnjem natječaju sudjeluju sve države članice EU, kao i zemlje pridružene programu za konkurentnost poduzetništva i malih i srednjih poduzeća COSME.

Svi zainteresirani prijavu trebaju dostaviti na hrvatskom jeziku, najkasnije do 27. svibnja.

Kandidati sa svojim projektima, odnosno inicijativama, mogu sudjelovati u šest kategorija – promicanje poduzetničkog duha, ulaganje u poduzetničke vještine, poboljšanje poslovnog okruženja i podupiranje digitalne tranzicije, podupiranje internacionalizacije poslovanja, podupiranje održive tranzicije te odgovorno i uključivo gospodarstvo.

Prijave se moraju odnositi na nedavne projekte koji su uspješno završeni, a trajali su najmanje 15 mjeseci, ili postojeće projekte koji su još uvijek u tijeku, ali se uspješno provode.

Natjecanje se ovija u dvije faze. U prvoj fazi, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem Odbora za vrednovanje i odabir projekata odabire prema propisanim EU kriterijima dva projekta iz dvije različite kategorije koje prijavljuje na EU razinu. U drugoj fazi, Europska komisija odabire članove Europskog žirija koji potom vrši odabir na EU razini.

Svi kandidati koje su za EEPA 2022. nagradu nominirale njihove zemlje, bit će pozvani na Svečanost proglašenja pobjednika, odnosno dodjelu EEPA 2022. nagrada, koja će se održati u studenom ove godine u Pragu.

Dodajmo još kako su Europski parlament i Vijeće krajem prošle godine postigli dogovor o europskom proračunu za 2022. od gotovo 170 milijardi eura. Glavni pregovarač za proračun, europarlamentarac Karlo Ressler, tada je poručio da je glavni fokus na potpori za malo i srednje poduzetništvo, uključujući turizam, znanost, zdravstvo te dodatnom poticaju digitalnoj i zelenoj tranziciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:37