GLOBALNI PORTAL

Novom strategijom Europske komisije mobilizirat će se ulaganja do 300 milijardi eura

Ona se temelji na financijskim instrumentima u višegodišnjem financijskom okviru EU-a za razdoblje 2021. – 2027., i cilj joj je stvoriti uvjete za globalni oporavak

Sjedište Europske komisije u Bruxellesu

 Philipus/Alamy/Alamy/Profimedia

Europska komisija predstavila je novu strategiju za poticanje pametnih, čistih i sigurnih veza u digitalnom, energetskom i prometnom sektoru te za jačanje zdravstvenih, obrazovnih i istraživačkih sustava.

Radi se o strategiji Globalni portal čiji je cilj mobilizirati ulaganja u vrijednosti do 300 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2027. i tako stvoriti temelj za trajan globalni oporavak. Temelji se na financijskim instrumentima u višegodišnjem financijskom okviru EU-a za razdoblje 2021. – 2027., instrumentu za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju Globalna Europa, instrumentu pretpristupne pomoći, Interreg, InvestEU i programu EU-a za istraživanje i inovacije Obzor Europa.

Konkretno, u okviru europskog fonda za održivi razvoj, financijskog ogranka instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju, osigurat će se do 135 milijardi eura za zajamčena ulaganja u infrastrukturne projekte u razdoblju od 2021. do 2027., do 18 milijardi eura osigurat će se u obliku bespovratnih sredstava iz proračuna EU-a, a europske financijske i razvojne financijske institucije planiraju ulaganja u iznosu do 145 milijardi eura.

Služeći se pristupom Tima Europa, Globalni portal trebao bi okupiti EU, države članice i njihove financijske i razvojne institucije, uključujući Europsku investicijsku banku i Europsku banku za obnovu i razvoj, te mobilizirati privatni sektor kako bi se ulaganja usmjerila u projekte s transformacijskim učinkom. Ključnu ulogu u utvrđivanju i koordinaciji projekata u okviru Globalnog portala u partnerskim zemljama imat će Delegacije EU-a u cijelom svijetu, u suradnji s Timom Europa na terenu.

Uz postojeći paket financijskih instrumenata, Unija istražuje mogućnost uspostave europskog izvozno-kreditnog instrumenta kojim bi se dopunili postojeći izvozno-kreditni aranžmani na razini država članica i povećali ukupni kapaciteti EU-a u tom području. Taj bi instrument pomogao da se osiguraju ravnopravniji uvjeti za poduzeća iz EU-a na tržištima trećih zemalja, na kojima se sve više moraju natjecati sa stranim konkurentima koji primaju veliku potporu svojih država, a to bi im olakšalo sudjelovanje u infrastrukturnim projektima, priopćila je Komisija.

Projekti u okviru Globalnog portala razvijat će se i provoditi u okviru inicijativa Tima Europa. Institucije EU-a, države članice i europske financijske institucije surađivat će s europskim poduzećima te vladama, civilnim društvom i privatnim sektorom u partnerskim zemljama.

"Za EU globalna povezivost počinje u njegovu susjedstvu. Povezivost je okosnica svih gospodarskih i investicijskih planova koje smo nedavno pokrenuli za zapadni Balkan te za istočno i južno susjedstvo. Povezivost s Europom, povezivost unutar tih regija. Ti će planovi, izrađeni u bliskoj suradnji s našim partnerima, početi provoditi strategiju Globalnog portala u susjednim regijama još u mandatu ove Komisije", izjavio je povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi.

Spomenimo još kako je Europski parlament travnju usvojio program Digitalna Europa, prvi financijski instrument EU-a posebno usmjerenom na uvođenje tehnologije u poduzeće i kod građana. Cilj mu je ulagati u digitalnu infrastrukturu kako bi strateške tehnologije mogle pridonijeti jačanju konkurentnosti Europe, prelasku na zeleno gospodarstvo i osiguravanju tehnološke suverenosti. Početkom studenog program Digitalna Europa krenuo je s prvom fazom implementacije u kojem će za područja umjetne inteligencije, kibersigurnosti i digitalne inovacijske centre izdvojiti 1,98 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:24