TRI NOVA NATJEČAJA

‘Novi europski Bauhaus je napravljen od strane građana i za svakog građanina‘

Podrška je namijenjena građanima, gradovima i manjim mjestima, koji će održivost, estetiku i uključivost prenijeti u svoju zajednicu

Mariya Gabriel

 Olivier Hoslet/AFP

Europska komisija objavila je tri nova natječaja za provedbu novog europskog Bauhausa, ključne inicijative EU-a koja povezuje zelenu i digitalnu tehnologiju.

Podrška je posebno namijenjena građanima, gradovima i manjim mjestima, koji imaju namjeru vrijednosti novog europskog Bauhausa – održivost, estetiku i uključivost – prenijeti u svoju zajednicu.

Europski institut za inovacije i tehnologiju objavio je dva poziva usmjerena na angažiranja građana i sukreaciju javnih prostora s građanima. Natječaj „Poziv za angažiranje građana” poziva građane da osmisle projekte koji će omogućiti njihovim sugrađanima da steknu održivije navike i razviju nove proizvode, usluge ili rješenja. Drugi natječaj „Sukreacija javnog prostora” podržava projekte lokalnih aktera koji nude nova rješenja za transformaciju javnih prostora u gradovima i ruralnim područjima. Rok za dostavu prijava je 29. svibnja.

"Građani su ključni pokretači tranzicije prema održivijim, inkluzivnijim i ljepšim mjestima i životnim stilovima. Novi europski Bauhaus je napravljen od strane građana i za svakog građanina", poručila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Treći natječaj „Potpora novim europskim lokalnim inicijativama Bauhaus“ usmjeren je na jedinice lokalne i regionalne samouprave. 20 lokalnih projekata iz EU-a dobit će potporu skupine interdisciplinarnih stručnjaka kroz tehničku pomoć potrebnu da svoje ideje pretvore u stvarnost. Prijaviti se mogu jedinice lokalne i regionalne samouprave s manje od 100 tisuća stanovnika. Rok za podnošenje prijava je 23. svibnja.

"Ovim prvim namjenskim pozivom NEB-a u okviru kohezijske politike nudimo tehničke kapacitete potrebne za multidisciplinarne projekte visoke vrijednosti koji lokalnim ljudima donose održivost, estetiku i inkluzivnost i nadamo se da će potaknuti još mnogo takvih projekata u budućnosti", kazala je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Novi europski Bauhaus je ekološki, gospodarski i kulturni projekt, koji ima za cilj spojiti dizajn, održivost, pristupačnost, priuštivost i ulaganja kako bi se pomogao ostvariti europski zeleni plan.

Za provedbu Novog europskog Bauhausa predviđeno je oko 85 milijuna eura. Sredstva će se osigurati iz više programa EU-a, među kojima su program Obzor Europa za istraživanje i inovacije, program LIFE za okoliš i klimatsku politiku i Europski fond za regionalni razvoj.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko kao izvjestiteljica u sjeni Kluba zastupnika EPP-a radi na izvješću o novom europskom Bauhausu.

"Ovim izvješćem ću se pobrinuti da inicijativa Novi europski Bauhaus bude što vidljivija i dostupnija našim građanima i da njezina provedba u Republici Hrvatskoj i državama članicama bude što učinkovitija" istaknula je europarlamentarka Željana Zovko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:17