KLJUČNI ZAKONI

Nevladine organizacije traže veću transparentnost u pregovorima o zakonu o digitalnim uslugama

Američki lobisti pritišću EU da ublaži digitalne propise o kojem trenutno pregovaraju Komisija, Parlament i države članice

Joe Biden 

 Brendan Smialowski/AFP

Američki lobisti pritišću EU da ublaži digitalne propise o kojem trenutno pregovaraju Komisija, Parlament i države članice. S druge strane, aktivisti za digitalna prava i sindikati pozivaju EU institucije na veću transparentnost oko pregovora o DSA.

Više od 40 nevladinih organizacija i sindikata koji se bave promicanjem transparentnosti, medijima, demokracijom i digitalnim pravima zatražilo je od tvoraca politika EU-a da hitno poboljšaju transparentnost trijaloga o zakonu o digitalnim tržištima (DMA) i zakonu o digitalnim uslugama (DSA).

- Ta dva ključna buduća propisa EU-a mogu učiniti digitalne usluge sigurnijima te zaštititi i osnažiti korisnike, radnike i mala poduzeća. Međutim, od samog se početka obračunavaju s intenzivnim lobiranjem, posebice od strane kompanija Big Techa i njezinih posrednika. Organizacije civilnog društva i građani ne mogu se mjeriti s utrošenim resursima i pristupu koji dolazi od velikih tehnoloških kompanija. Tajnovitost donošenja politika samo dodatno jača nejednake uvjete, čime se građani isključuju iz ključnih rasprava koje će utjecati na njihov život – ističe se u apelu kojeg potpisuju europski NGO-i.

Europska komisija predložila je zakon o digitalnim uslugama u prosincu 2020., a Europski parlament ga je usvojio sredinom siječnja ove godine.

Radi se o zakonu koji bi trebao uspostaviti jednake uvjete za sva digitalna poduzeća, bez obzira na njihovu veličinu. Posebno se cilja velike internetske platforme koje djeluju kao nadzornici pristupa tržištu i nameću nepoštene uvjete drugim poduzećima i potrošačima.

Od kompanija će se tražiti veća transparentnost algoritama za suzbijanje štetnog sadržaja i dezinformacija, a uvest će se i mjere za suzbijanje ilegalnih proizvoda, usluga i sadržaja na internetu.

SAD je od samog početka predstavljanja prijedloga bio kritičan prema novim pravilima i tvrdio da se nepravedno ciljaju kompanije Silicijske doline.

Odbor za financije američkog Senata prošli je mjesec pozvao američkog predsjednika Joe Bidena da nastavi lobirati u EU kako bi osporio "protekcionističke" digitalne EU zakone.

- Ove će diskriminirajuće politike narušiti trgovinu stavljajući u nepovoljniji položaj američke tvrtke i njihove radnike, štiteći domaće europske tvrtke, pa čak i dajući nepravednu prednost državnim i subvencioniranim tvrtkama sa sjedištem u Kini i Rusiji koje ne odražavaju vrijednosti demokracije, ljudskih prava i tržišnih načela koje zajedno dijele SAD i EU, tvrde čelnici Odbora za financije Senata Sjedinjenih Američkih Država.

Francuska, koja trenutno predsjeda Vijećem EU-a, odbacuje američke optužbe i ističe kako "europski digitalni suverenitet" nije antiamerički ili ekonomski protekcionizam, već sredstvo za zaštitu demokracije od visokorizičnih kriminalnih mreža, terorista i propagandi.

Izvjestiteljica za DSA, Christel Schaldemose, izvijestila je odbor Europskog parlamenta za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) o drugom održanom trijalogu u Strasbourgu. Schaldemose je rekla da pregovori i dalje napreduju dosta sporo i sa žaljenjem konstatirala da nisu postigli nikakve nove dogovore ili kompromise.

- Nisam zabrinuta, ali mislim da moramo vidjeti volju za postizanje kompromisa kako bismo mogli postigli rješenje. Sljedeći trijalog je 15.3. i nadam se da ćemo tada ući u detalje i postići određeni napredak u pojedinim temama. Otvorena pitanja i dalje ostaju, kao što znate, internetska tržišta, algoritmi i izuzeća MSP-ova iz područja primjene DSA – kazala je europarlamentarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:50