VALTER FLEGO

‘Nema konkurentnosti bez digitalne transformacije‘

Pitali smo naše zastupnike u Europskom parlamentu kako ocjenjuju položaj Hrvatske u odnosu na druge države članice EU-a i ostatak svijeta po pitanju digitalne transformacije
Valter Flego
 Mirko Ferlin/Cropix

Digitalna transformacija jedan je od glavnih prioriteta Europske unije u narednom desetljeću. Digitalna tranzicija trebala bi dovesti do novih mogućnosti za poduzeća i potrošače te razvijanja digitalnih kompetencija i digitalnih radnih mjesta. Digitalne tehnologije također imaju ključnu ulogu u preobrazbi europskog gospodarstva i društva kako bi EU postao klimatski neutralan do 2050., što je jedan od ciljeva koji su dogovorili čelnici Unije.

Pitali smo naše zastupnike u Europskom parlamentu kako ocjenjuju položaj Hrvatske u odnosu na druge države članice EU-a i ostatak svijeta po pitanju digitalne transformacije.

Član grupacije Renew Europe, Valter Flego, odgovorio nam je kako je digitalna transformacija poduzeća i prije pojave covida-19 bila neizbježna, ali globalna je pandemija svakako to osvijestila i ubrzala.

- Nema konkurentnosti bez digitalne transformacije. Međutim, u Hrvatskoj se intenzivno ulaže u digitalnu transformaciju tek unazad nekoliko godina i tek trebamo vidjeti koliko će se EU novaca iskoristiti za te potrebe i, jednako bitno, koliko će EU novaca završiti u javnom, a koliko u privatnom sektoru – odgovorio nam je Flego.

Zastupnik dalje ističe da je Hrvatska prema DESI indeksu za 2020. godinu, na 20. mjestu od 27 EU članica, i nalazi se u kategoriji manje uspješnih zemalja. Hrvatska je ostvarila rezultat od 47,6 bodova, a cilj joj je do 2030. godine dostići prosjek zemalja članica EU-a koji iznosti 52,6. To nije dobra informacija, komentira Flego, jer znači da se digitalna transformacija provodi, ali presporo i tromo.

- Taj se proces jednostavno mora ubrzati. U suprotnom, i dalje ćemo gledati u leđa uspješnim zemljama. Zemlje koje podcjenjuju važnost digitalne transformacije svoje će mjesto imati na začelju Europske unije jer za takva ulaganja, digitalna i zelena, nema kompromisa - rezolutan je Flego - Nadam se da je RH naučila na svojim pogreškama, primjerice na Horizon EU programu u kojega smo više uplatili nego što smo iz njega izvukli novaca, i da takve sulude pogreške nećemo ponavljati.

Na pitanje što je potrebno napraviti da bi se dodatno potaknula digitalizacija, hrvatski zastupnik nam odgovara kako je digitalna transformacija izuzetno složen proces koji kreće od trenutka kad poduzeće, javna ustanova, općina, grad ili bilo koji subjekt krene razvijati stratešku viziju uvođenja digitalnih procesa i tehnologija u svom poslovanju.

- Već od tog prvog koraka potrebno je uključiti i sve osobe uključene u sam proces, sve djelatnike. Edukacija je neizostavna i ključna, ljudi moraju znati što dobivaju digitalnom transformacijom i digitalizacijom poslovanja. Također, potrebno je izučavati primjere dobre prakse, uspješne digitalizirane primjere, a takvih i u Hrvatskoj itekako ima – optimističan je Flego.

IDS-ov zastupnik je kao izvjesitelj zadužen za novi program Europske unije Digitalna Europa. Taj program vrijedan je preko 7 milijardi eura, a jedno od pet ključnih područja u koje će se uložiti preko 600 milijuna eura jesu napredne digitalne vještine. Osim toga, namijenjeno je više od milijun eura za osiguravanje široke uporabe digitalnih tehnologija u gospodarstvu i društvu.

Da bi Hrvatska ubrzala digitalizaciju, nastavlja Flego, treba raditi na premošćivanju jaza između istraživanja novih tehnologija i njihove praktične primjene. Potrebno je jasno ukazati na sve prednosti koje „digitalno“ pruža, posebice za građane i mala i srednja poduzeća.

- Nove će tehnologije donijeti velike benefite za sve, od poslovnih procesa do svakodnevnih aktivnosti i olakšavanja rutinskih radnji, a prioritet koji prethodi tome je generalna osviještenost i educiranje. Digitalna transformacija treba biti među top prioritetima svakog poduzeća, javnog i privatnog - zaključuje liberal Flego.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:40