AT&T I VERIZON

Najveće američke telekomunikacijske tvrtke, zbog pritiska zračnih prijevoznika, odgađaju uvođenje 5G usluga

Avioprijevoznici smatraju da bi se infratsruktura 5G mreža, a koja se nalazi u blizini oprema za izračunavaje visine mogla pokazati problematičnom

5G mrežna infrastruktura u vlasništvu Verizona, SAD

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Samo dan nakon što su najveće američke telekomunikacijske tvrtke rekle da neće odgoditi uvođenje 5G usluga na zahtjev vlade, ponovno su se predomislile.

Šefovi AT&T i Verizon Communications dogovorili su se da će odgoditi za dva tjedna novu 5G uslugu, s početkom 5. siječnja, a za koju su zračni prijevoznici rekli da bi mogla ometati elektroniku zrakoplova i predstavljati opasnost.

Telekomunikacijske tvrtke odluku su odlučile promijeniti nakon što su zračne tvrtke zaprijetile tužbom.

Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) planirala je izdati stotine obavijesti s posebnim ograničenjima za uzletno-sletne staze, helidrome i druge rute leta, za koje je rekla da bi mogle uzrokovati značajne poremećaje u zrakoplovnom sustavu.

Problem se tiče novog pojasa za širokopojasne bežične usluge koji se nalazi u blizini frekvencija koje oprema zrakoplova koristi za izračunavanje visine. Avioprijevoznici smatraju da bi to moglo ugroziti sigurnost, osobito u uvjetima slabe vidljivosti. S druge strane, telekomunikacijske tvrtke i Savezna komisija za komunikacije, koja je odobrila uslugu, rekli su da nema rizika.

Američki ministar prometa Pete Buttigieg i šef Savezne uprave zrakoplovstva Steve Dickson u zajedničkom su pismu rekli da će sporazum s AT&T i Verizona o odgodi implementacije 5G za dva tjedna "dati dodatno vrijeme i prostor za smanjenje utjecaja na komercijalne letove".

U pismu se dodaje da američke vlasti i FAA neće tražiti niti zahtijevati daljnja odgađanja nakon 19. siječnja, osim ako se ne pojave "nepredviđeni problemi sa sigurnošću u zračnom prometu".

Europska unija nastavlja s implementacijom 5G mrežne infrastrukture, iako su pojedini zastupnici Europskog parlamenta izrazili zabrinutosti.

"Tehnologija se kreće brže od znanosti. Trebamo povećati broj istraživanja i to trebamo napraviti što prije jer se 5G još uvijek ne koristi posvuda", izjavila je zastupnica u Europskom parlamentu Michèle Rivasi iz Kluba zastupnika Zelenih/EFA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:19