AI2FUTURE

Najveća hrvatska konferencija o umjetnoj inteligenciji privukla brojne investitore

Udruga CroaAI predstavila je stanje AI scene u Hrvatskoj, predstavnici vlade i privatnog sektora raspravljali su o AI kao strateškoj okosnici za razvoj Hrvatske, a odabrani su i najbolji hrvatski AI startupovi
Željko Krizmanić
 Ranko Suvar/Cropix

Udruga CroAI i ove je godine organizirala najveću konferenciju posvećenu umjetnoj inteligenciji u Hrvatskoj koja je, zahvaljujući povoljnijem epidemiološkom stanju, održana kao fizički događaj uživo.

Konferencija AI2Future u Kraš Auditoriumu tijekom dva dana, 14.. i 15. listopada, okupila je više od 250 sudionika, od kojih je 25 sudjelovalo kao panelisti i govornici.

Godišnje okupljanje hrvatske AI zajednice tvrtki i startupova koji razvijaju proizvode, usluge i rješenja temeljene na umjetnoj inteligenciji ujedno je i godišnja konferencija CroAI udruge.

Od najvažnijih događanja koji su obilježili ovogodišnju konferenciju treba istaknuti predstavljanje istraživanje AI scene u Hrvatskoj, panel o nacionalnoj strategiji umjetne inteligencije, kreiranje AI sandboxa, najveći AI startup pitch u regiji i prezentacije brojnih pozitivnih poslovno-tehnoloških primjera.

image
Mislav Malenica
Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik CroAI udruge, Mislav Malenica, u uvodnom se govoru osvrnuo na aktivnosti udruge čiji je cilj okupiti zajednicu, kreirati AI projekte i pozicionirati Hrvatsku kao vodeću AI naciju na globalnoj mapi.

„U posljednjih godinu dana broj članova udruge narastao je na 215 članova. Posebno smo ponosni na Elements of AI, svjetski online tečaj na području računalne znanosti, kojeg je do danas prošlo više od 30 tisuća ljudi u Hrvatskoj“, istaknuo je AI inženjer i poduzetnik, dodajući kako je cilj tečaja javnosti pružiti znanje o AI-ju kako bi se mogle otvoriti rasprave i pokazati da je Hrvatska relevantna u području umjetne inteligencije.

Predstavljen je i trenutačno najvažniji forum o AI-ju, European AI Forum, u čijem je osnivanju sudjelovala hrvatska AI udruga zajedno s kolegama iz Njemačke i Francuske. Radi se o inicijativi koja je pokrenuta u lipnju 2020. posljednjeg dana hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Iako je ispočetka planirana kao konferencija koja se održava na kraju svakog predsjedanja Vijećem, European AI Forum u međuvremenu se pretvorio u mrežu udruga koje žele osigurati da inovatori i startupovi u EU imaju svoj 'glas' kada je u pitanju izgradnja regulatornog okvira za umjetnu inteligenciju. Cilj inicijative je postaviti dnevni red o tome kako se pristupa AI-ju u Europi, podjednako u smislu kreiranja politike i poduzetništva.

image
Marijana šarović Robić
Ranko Suvar/Cropix

Marijana Šarolić Robić iz CroAI-ja predstavila je najnoviju inicijativu udruge – osnivanje Adria AI Think Thanka koji će okupiti stručnjake iz različitih industrija i područja te kroz dijalog detektirati ključne teme povezane s umjetnom inteligencijom i njenim korištenjem za dobrobit društva.

„Institucije u Hrvatskoj i globalno nisu uspjele napraviti ono što treba. Mi smo zato odlučili okupiti ljude koji žele promijeniti situaciju. Želimo raditi projekte koji će stvoriti bolju budućnost“, kazala je Šarolić Robić.

Tijekom konferencije dodijeljene su i nagrade hrvatske AI lige. Tema je bila umjetna inteligencija – potpora zaštiti i istraživanju dobrih dupina Jadrana, a zadatak kreirati algoritam koji će automatski prepoznati i identificirati dupine. Najboljim studentima sudionicima dodijeljene su zlatne medalje. U sklopu konferencije održan je i CroAI pitch na kojem se predstavilo odabranih AI startupa iz Hrvatske i regije. Najbolji tim birao je žiri sastavljen od investitora, predstavnika europskih fondova rizičnog kapitala, VC fondova, koji kombinirano imaju stotine milijuna eura investicijskih ulagačkog kapitala. Pobjednici su startupovi Farseer i Cidrani s jednakim brojem bodova, a trećeplasirana je Ascalia. Prošlogodišnji pobjednik pitcha, startup Robotiq.ai, kao nagradu je osvojio investiciju u iznosu od 900 tisuća eura.

image
Konferencija o umjetnoj inteligenciji Al2future 2021.
Ranko Suvar/Cropix

Europska komisija je u travnju predstavila prijedlog Uredbe o umjetnoj inteligenciji, a zastupnici Europskog parlamenta trenutačno rade na pravilima za upravljanje prilikama i prijetnjama koje donosi AI.

Od osnivanja posebnog odbora za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu, Europski parlament donio je niz rezolucija, od izvješća o upotrebi AI u obrazovanju, kulturi i AV sektoru, do smjernica za vojnu uporabu umjetne inteligencije. Eurozastupnici se slažu da pravila o AI-ju trebaju biti antropocentrična, ali i da regulacija AI-ja treba poticati inovacije, etičke standarde i povjerenje u tehnologiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:21