STRESAN POSAO

Moderatorica tuži TikTok: ‘Psihički sam oboljela radi izloženosti videozapisima nasilja‘

Moderatori su tjerani da gledaju čak 10 videa istovremeno, dok ih TikTokov softver tjera da "sve brže i brže pregledavaju videozapise"

Ilustracija

 Ink Drop/Alamy/Alamy/Profimedia

Čak 12 sati svakog dana, Candie Frazier pregledavala je ekstremno i eksplicitno nasilje na TikToku, uključujući videozapise genocida u Mjanmaru, masovne pucnjave, silovanja djece i sakaćenja životinja, kako bi filtrirala takav sadržaj.

Kao rezultat izloženosti videozapisima, Frazier je razvila psihološku traumu uključujući anksioznost, depresiju i posttraumatski stresni poremećaj.

Sada je ova moderatorica sadržaja odlučila podići tužbu protiv kineske društvene mreže, optužujući tvrtku da ju nije zaštitila od psihičke traume od koje je oboljela nakon stalne izloženosti nasilnim videima.

Moderatori su tjerani da gledaju čak 10 videa istovremeno, dok ih TikTokov softver tjera da "sve brže i brže pregledavaju videozapise". Tijekom 12-satne smjene radnicima su dopuštene dvije pauze od 15 minuta i jedan sat za ručak.

Tužba je pokrenuta na saveznom sudu u Kaliforniji prošlog tjedna protiv TikToka i njegove matične tvrtke ByteDance.

U pravnom sporu se navodi da je TikTok prekršio kalifornijski zakon o radu jer nije osigurao "sigurno radno okruženje" i traži se naknada za Frazier i ostale moderatore koji su bili izloženi materijalu. Također se traži da TikTok i ByteDance pruže podršku i liječenje mentalnog zdravlja bivšim i sadašnjim moderatorima sadržaja.

Frazier nije zaposlenica TikToka. Ona radi za Telus International, tvrtku koja drugim tehnološkim poduzećima pruža između ostalog razne usluge i korisničku podršku. Međutim, ByteDance i TikTok su ti koji kontroliraju način i sredstva moderiranja sadržaja, navodi se u tužbi.

Glasnogovornik TikToka odbio je komentirati slučaj, te je u priopćenju izjavio da tvrtka "ne komentira parnice koje su u tijeku". U izjavi također navodi da u TikToku "nastoje promovirati brižno radno okruženje za zaposlenike i izvođače radova" te će se nastaviti nuditi niz wellness usluga tako da se moderatori osjećaju psihički i emocionalno podržani.

Ranije ovog mjeseca došlo je do pucnjave u srednjoj školi u Michiganu u kojoj su četiri osobe poginule, a nakon toga vlasti su vlasti izrazile zabrinutost zbog "prijetnji nasiljem koje se širi na platformi". TikTok je zanijekao da su se prijetnje široko proširile na njegovoj platformi, iako su brojni zagovornici kontrole oružja pozvali tvrtku da poboljša regulaciju sadržaja.

TikTok je također ovog mjeseca rekao da će prilagoditi svoj algoritam nakon što je istraživanje Wall Street Journala otkrilo da maloljetnike izlaže velikom broju videozaspisa sa sadržajem fokusiranim na teme kao što su depresija i ekstremne dijete.

Slične optužbe iznijeli su i moderatori sadržaja za druge društvene mreže. Prošle godine, Facebook je pristao na nagodbu od 52 milijuna dolara s tisućama moderatora, nakon optužbe da ih Facebook nije uspio zaštititi od traumatičnog sadržaja.

Dodajmo još kako je Europski parlament u više navrata raspravljao o implikacijama koje poznata kineska društvena mreža ima za europsko tržište i građane. U srpnju su europarlamentarci izrazili nezadovoljstvo činjenicom da je TikTok godinama radio u Europi bez da je imao pravnog predstavnika, a Europski odbor za zaštitu podataka nije činio ništa kako bi istražio je li poslovanje kineske društvene mreže u skladu s GDPR-om. Vodeća europska regulatorna agencija za zaštitu podataka DPC je konačno istragu protiv TikTok pokrenula u rujnu ove godine kako bi provjerila pridržava li se kompanija europskih zakona o zaštiti podataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:40