POTICAJ STARTUPIMA

Međunarodno studentsko natjecanje STup!2022 pruža novu priliku mladim poduzetnicima

Mogu podijeliti svoju strast prema poduzetništvu i predstaviti se investitorima međunarodnog karaktera, poručuju organizatori

Glavni cilj je pružiti podršku studentskim i znanstveno-istraživačkim startupima

 Studentski poduzetnički inkubator

Studentski poduzetnički inkubator na Ekonomskom fakultetu u Splitu organizira 17. i 18. lipnja treće izdanje međunarodnog studentskog natjecanja STup!2022 uz potporu Grada Splita, Sveučilišta u Splitu i alijanse Europskog sveučilišta mora (SEA-EU). Natjecanje će se održati u hibridnom izdanju - u prostorima Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te online preko virtualne platforme.

STup!2022, kako javljaju, osmišljen je s ciljem poticanja mladih poduzetnika, startupa i istraživača koji će dobiti priliku podijeliti svoju strast prema poduzetništvu i predstaviti se investitorima međunarodnog karaktera, voditeljima inkubatora i akceleratora s programima namijenjenim proaktivnim studentima.

Organizatori poručuju kako se ovom manifestacijom želi svim natjecateljima i posjetiteljima omogućiti međusobno povezivanje, potaknuti izgradnja i unapređenje poduzetničke kulture među studentima, te omogućiti razmjenu iskustava na međunarodnoj razini.

Glavni cilj je pružiti podršku studentskim i znanstveno-istraživačkim startupima i dati priliku mladim poduzetnicima da predstave svoj rad na globalnoj startup sceni. Natjecanje STup!2022 provest će se, kažu, u organizaciji studenata sa željom da daju potporu svojim kolegama studentima u realizaciji poduzetničkih ideja.

Nadalje navode kako Studentski poduzetnički inkubator organizacijom brojnih manifestacija ističe kreativnost i inovativnost mladih te potiče razvoj njihovih ideja i projekata što značajno doprinosi razvoju poduzetničke zajednice i klime grada Splita.

Studentski poduzetnički inkubator, poručuju, želi promovirati grad Split kao grad mladih koji ovdje imaju priliku i podršku pri realizaciji svoje poduzetničke ideje.

- Grad Split zajednica je koju odlikuju kreativnost, ambicioznost i odvažnost zato mladima samo treba dati priliku da se pokažu. Upravo to nudi konferencija STup!2022 - postavlja pozornicu na kojoj će mladi predstaviti svoju inovativnu ideju i privući pažnju renominiranih stručnjaka i potencijalnih klijenata - poručuju.

Broj sudionika unutar dvorana ovisit će o epidemiološkoj situaciji i preporukama. Svima koji nisu u mogućnosti prisustvovati događaju, Studentski poduzetnički inkubator će omogućiti prijenos uživo preko službene web stranice.

Prijave na STup!2022 natjecanje vrše se na službenoj web stranici gdje se može pronaći i program natjecanja, a zainteresirani sve aktivnosti mogu pratiti i putem društvenih mreža Studentskog poduzetničkog inkubatora, navode organizatori.

Dodajmo kako je krajem travnja 2021. godine Europski parlament odobrio program Digitalna Europa, jedan od najvažnijih novih programa Europske unije namijenjen digitalnoj transformaciji EU-a, a i drugi programi poput Obzora i razni mehanizmi idu u prilog poticanja startupa i jačanja inovacijskih kapaciteta. Kroz program Digitalna Europa uložit će se više od 7,5 milijardi eura u pet područja: superračunalstvo, umjetna inteligencija, kibersigurnost, napredne digitalne vještine i osiguravanje široke uporabe digitalnih tehnologija u gospodarstvu i društvu.

Spomenimo i kako se u Rezoluciji Europskog parlamenta od 25. ožujka 2021. o oblikovanju politike digitalnog obrazovanja navodi da digitalna transformacija oblikuje tržište rada i da se, prema procjenama Komisije, očekuje da će u budućnosti čak 90 posto radnih mjesta zahtijevati neki oblik digitalnih vještina te da će 65 posto djece koja danas počinju pohađati osnovnu školu raditi na poslovima koji još ne postoje. Budući da postoji velika potražnja za naprednim digitalnim vještinama, to će vjerojatno podrazumijevati povećanu usmjerenost na područja STEM-a.

Između ostaloga, Parlament smatra da prihvaćanje digitalnih tehnologija i maksimalno povećanje njihova potencijala mora biti popraćeno moderniziranjem postojećih kurikuluma te nastavnih metoda; u tom pogledu naglašava važnost pružanja financijske potpore za tečajeve osposobljavanja osmišljene za učitelje i nastavnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:02