POMOĆ UKRAJINI

Ljudima koji bježe od rata omogućena mobilna povezivost po pristupačnim cijenama

Telekomunikacijski operateri sa sjedištem u EU i Ukrajini potpisali su izjavu o smanjenju veleprodajnih troškova roaminga na tri mjeseca

Margrethe Vestager: Mogućnost kontakta s dragim osobama i pristup informacijama spas je u trenutcima krize

 Monasse Thierry/ANDBZ/ABACA/Abaca Press/Profimedia

Telekomunikacijski operateri sa sjedištem u Europskoj uniji i Ukrajini potpisali su zajedničku izjavu o smanjenje veleprodajnih troškova roaminga na tri mjeseca, kako bi oko 4,5 milijuna izbjeglica ostali u kontaktu sa svojom obitelji u Ukrajini.

Komisija i Europski parlament poduprli su tu zajedničku izjavu i pozdravili što ju je potpisalo 27 operatera. Očekuje se da će s vremenom izjavu potpisati i drugi telekomunikacijski operateri iz Unije i Ukrajine, uključujući nekoliko grupacija na razini EU-a i udruženje koja zastupa više operatera virtualnih pokretnih mreža (MVNO Europe).

"Mogućnost kontakta s dragim osobama i pristup informacijama spas je u trenutcima krize. Zato s Europskim parlamentom podupiremo inicijative telekomunikacijskih operatera da se ljudima koji bježe od rata omogući mobilna povezivost po pristupačnim cijenama", izjavila je povjerenica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager.

Procjenjuje se da je oko 4,5 milijuna Ukrajinaca od početka ruske agresije pobjeglo u susjedne zemlje, ponajviše u Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Rumunjsku, iz kojih se postupno sele u druge države članice. Nakon što je provedeno više spontanih dobrovoljnih inicijativa, zajedničkom izjavom želi se uspostaviti stabilniji okvir za pomoć Ukrajincima raseljenima po Europi da ostanu u kontaktu s obitelji i prijateljima u domovini, koriste internet i imaju pristup pouzdanim informacijama.

Zajedničku izjavu do sad su potpisala 24 operatera sa sjedištem u Uniji i tri mobilna operatera sa sjedištem u Ukrajini.

"Zbog sniženja veleprodajnih ograničenja ukrajinski operateri lakše mogu ponuditi besplatan roaming svojim korisnicima unutar Unije i olakšati im da ostanu u kontaktu s obitelji i prijateljima u domovini. Tako ih to neće dodatno financijski opteretiti u ovim izazovnim vremenima", kazala je izvjestiteljica Europskog parlamenta za novu uredbu o roamingu Angelika Winzig (EPP).

Uspostavljenim usklađenim naporima za osiguranje i stabilizaciju cjenovno pristupačnog ili besplatnog roaminga i međunarodnih poziva između Unije i Ukrajine, operateri se obvezuju na dobrovoljno smanjenje veleprodajnih naknada za roaming i drugih naknada koje međusobno naplaćuju kako bi se omogućili međunarodni pozivi s Ukrajinom.

Time će se smanjiti dodatni troškovi za operatere iz Unije i Ukrajine i omogućiti da svaki operater može pokriti svoje troškove. Ukrajinski potpisnici izjave obvezali su se da će koristi od dobrovoljnih mjera koje primjenjuju partneri iz Unije prenijeti na krajnje korisnike.

Druge mjere koje su operateri poduzeli uključuju dijeljenje milijune besplatnih SIM kartica izbjeglicama iz Ukrajine. Sve veći broj izbjeglica koji koriste takve SIM kartice može besplatno ostvariti međunarodne pozive u Ukrajinu. Neki operatori iz EU-a omogućili su i besplatan roaming te osigurali besplatan bežični internet i stanice za punjenje na graničnim područjima i skloništima. Istodobno, ukrajinski operateri unatoč vojnoj agresiji održavaju povezivost unutar Ukrajine i s Ukrajinom te od samih početaka krize osiguravaju nacionalni roaming unutar zemlje i nude besplatan međunarodni roaming izbjeglicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:15