NEXO CARD

Lansirana prva kreditna kartica bazirana na kriptovalutama. Potrošnja neće biti limitirana

Kartica je povezana s kreditnom linijom koju odobrava Nexo, a bazirana je na položenim kriptovalutama. Može se koristiti kod 92 milijuna trgovaca diljem svijeta koji prihvaćaju plaćanje Mastercardom

Ilustracija

 -/Wavebreak/Profimedia

Fintech platforma za trgovinu i kreditiranje u kriptovalutama Nexo je u suradnji s globalnom kartičnom tvrtkom Mastercard lansirala prvu kreditnu karticu u svijetu baziranu na kriptovalutama.

Nexo Card će u početnoj fazi biti dostupan samo u nekoliko europskih zemalja, a funkcionirat će kao kreditna kartica s digitalnom imovinom kao kolateralom za odobreni kredit. Osim fizičke Nexo kartice, dostupna je i virtualna kartica koja se aktivira povezivanjem s Google Pay ili Apple Pay računom.

Kartica je povezana s kreditnom linijom koju odobrava Nexo, a bazirana je na položenim kriptovalutama. Može se koristiti kod 92 milijuna trgovaca diljem svijeta koji prihvaćaju plaćanje Mastercardom.

Kupci će moći potrošiti do 90 posto položene kriptoimovine.

"Kartica ne uključuje minimalni iznos otplate kredita, godišnje, mjesečne ni naknade za neaktivnost. Nema ni deviznih naknada za iznose do 20.000 eura mjesečno, a podizanje novca na bankomatu je besplatno", objašnjavaju u Nexo.

Potrošnja nije limitirana, kao ni iznos koji se može podići s otvorene kreditne linije, a kamata se plaća samo na iskorišteni iznos kredita. Za klijente s omjerom kredita i pologa od 20 posto iznosi nula posto.

Većina tradicionalnih kreditnih kartica nije osigurana pologom i uključuje limit potrošnje.

"Vjerujemo da digitalna imovina iz temelja mijenja svijet financija. Partnerstvo s Nexom moglo bi ljudima pružiti jedinstvene izbore u načinu na koji komuniciraju sa svojom kriptoimovinom", poručio je Raj Dhamodharan iz Mastercarda.

Dodajmo kako je odbor Europskog parlament za ekonomsku i monetarnu politiku usvojio nova pravila o korištenju kriptovaluta u EU. Europarlamentarci su predložili mjere protiv tržišne manipulacije i sprječavanja pranja novca, financiranja terorizma i drugih kriminalnih aktivnosti.

"Tržišta kripto imovine predugo su bila poput Divljeg zapada i trebaju europskog šerifa. Ne možemo prepustiti kripto imovinu prevarantima. Nova pravila za kriptovalute popunit će postojeći regulatorni vakuum postavljanjem jasnog okvira za zaštitu ulagača i osiguranje integriteta tržišta", poručio je eurozastupnik Markus Ferber.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:09