EUROPSKA UNIJA

‘Kodeks suradnje riješit će prekogranične probleme s kojima se policajci suočavaju‘

Revidiranim pravilima o automatiziranoj razmjeni određenih kategorija podataka trebalo bi se uspostaviti učinkovitije veze između kaznenih djela u cijeloj EU

Ilustracija

 Belga/Ddp Usa/Profimedia

Pokrenut je Kodeks policijske suradnje koji bi trebao policijskim službenicima pružiti modernije alate za razmjenu informacija i poboljšati suradnju u području izvršavanja zakonodavstva.

Kodeksom policijske suradnje EU-a, koji uključuje Preporuku o operativnoj policijskoj suradnji i nova pravila o razmjeni informacija, pridonijet će se poboljšanju prekograničnih operacija, uvest će se jasni kanali i rokovi za razmjenu informacija, a Europol će dobiti snažniju ulogu, priopćila je Komisija.

Osim toga, revidiranim pravilima o automatiziranoj razmjeni određenih kategorija podataka trebalo bi se uspostaviti učinkovitije veze između kaznenih djela u cijeloj EU. To bi moglo pomoći u otklanjanju nedostataka u protoku informacija, potaknuti sprečavanje, otkrivanje i istraga kaznenih djela u EU-u te povećati sigurnost u Europi.

"Ovime će se riješiti vrlo praktični prekogranični problemi s kojima se policijski službenici u Europi svakodnevno suočavaju. Na primjer, koja se pravila primjenjuju ako policija mora prijeći unutarnju granicu radi potjere za počiniteljem kaznenog djela? Za policiju danas vrijede različita i složena nacionalna pravila, no naši prijedlozi pružili bi joj jasan europski okvir. Osim toga, policija će imati i bolje alate za razmjenu informacija potrebnih za istrage kako bismo svi bili sigurni od kriminalaca koji se služe sve sofisticiranijim metodama", uvjerena je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Što se tiče novih pravila o razmjeni informacija među tijelima za izvršavanje zakonodavstva država članica, ona bi trebala osigurati da policijski službenici u jednoj državi članici pod istim uvjetima imaju jednak pristup informacijama koje su na raspolaganju njihovim kolegama u drugoj državi članici.

To bi se trebalo postići tako što će države članice uspostaviti kontaktnu točku, koja bi bila operativna 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, imala dovoljno osoblja i funkcionirala kao „jedinstvena kontaktna točka” za razmjenu informacija s drugim državama članicama EU-a. Tražene informacije trebale bi biti dostupne u roku od osam sati (za hitne slučajeve) do najviše sedam dana. Pouzdana mrežna aplikacija za sigurnu razmjenu informacija (SIENA), kojom upravlja Europol, trebala bi postati standardni kanal za komunikaciju.

Osim ovih ambicioznih ideja,također se predviđa revidiranje pravila o automatiziranoj razmjeni podataka za policijsku suradnju u skladu s okvirom iz Prüma. To uključuje dodavanje prikaza lica osumnjičenika i osuđenih počinitelja kaznenih djela te policijske evidencije automatiziranoj razmjeni podataka i uvođenje središnjeg usmjerivača s kojim se mogu povezati nacionalne baze podataka kako bi se zamijenile brojne veze među tim bazama. Europol će moći i učinkovitije podupirati države članice provjerom podataka iz trećih zemalja u bazama podataka država članica, čime će pomoći u identifikaciji kriminalaca koji su poznati zemljama izvan EU-a.

Europski parlament i Vijeće sad trebaju razmotriti i donijeti predloženu direktivu o razmjeni informacija i uredbu o automatiziranoj razmjeni podataka. Parlament je 2018. usvojio zakonodavnu rezoluciju o nacrtu provedbene odluke Vijeća o pokretanju automatizirane razmjene daktiloskopskih podataka u Hrvatskoj, kojom joj se dozvolilo da prima i dostavlja osobne podatke na temelju članka o produbljivanju prekogranične suradnje, posebno u suzbijanju terorizma i prekograničnog kriminala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:41