kibernetička obrambena jedinica

‘Kibernetska sigurnost osnovni je preduvjet za europsku digitalizaciju i digitalni suverenitet‘

Agencija Europske unije za kibernetsku sigurnost (ENISA) trenutno broji 22 različita EU aktera posvećena brojnim aspektima kibernetičke sigurnosti
 Fotostand/K. Schmitt/AFP

Europska komisija predstavila je jedinicu za obranu od kibernetičkih napada koja bi trebala omogućiti državama članicama da zatraže pomoć od drugih država u slučaju incidenata.

Zajednička jedinica za kibersigurnost djelovat će kao platforma za pružanje koordiniranog odgovora EU-a na kiberincidente i kiberkrize velikih razmjera te za pružanje pomoći u oporavku od takvih napada.

Danas na razini Unije i njezinih država članica u takvim aktivnostima sudjeluju brojni subjekti iz raznih područja i sektora. Unatoč tome što se sektori razlikuju, često su izloženi istim prijetnjama, što pokazuje da uistinu postoji potreba za koordinacijom, razmjenom znanja, ali i ranim upozorenjima.

Od sudionika će se tražiti da u okviru zajedničke jedinice za kibersigurnost osiguraju operativne resurse za uzajamnu pomoć. Zajednička jedinica za kibersigurnost omogućit će im da u stvarnom vremenu razmjenjuju primjere najbolje prakse i informacije o prijetnjama koje bi se mogle pojaviti u njihovim područjima. Djelovat će na operativnoj i tehničkoj razini u cilju dovršetka plana EU-a za odgovor na kiberincidente i kiberkrize koji se temelji na nacionalnim planovima te će osnovati i mobilizirati timove EU-a za brze kibersigurnosne reakcije.

Ako sve ide prema planu, jedinica za kibersigurnost trebala bi postati operativna do 30. lipnja sljedeće godina, odnosno njezina uspostava u potpunosti bi se mogla dovršiti do 30. lipnja 2023. godine.

Agencija Europske unije za kibernetsku sigurnost (ENISA) trenutno broji 22 različita EU aktera posvećena brojnim aspektima kibernetičke sigurnosti.

Komisija ističe da svi relevantni akteri u Uniji moraju biti spremni na zajednički odgovor i razmjenu relevantnih informacija prema načelu nužnog dijeljenja, a ne samo nužnog pristupa.

"Kibersigurnost je kamen temeljac digitalne i povezane Europe, a pružanje koordiniranih odgovora na prijetnje u današnjem je društvu od presudne važnosti. Zajednička jedinica za kibersigurnost pridonijet će ostvarenju tog cilja. Zajedno možemo ostvariti uistinu zamjetne rezultate", izjavila je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba

Europski parlament je 10. lipnja donio rezoluciju o strategiji EU-a za kibernetičku sigurnost. Zastupnici su pozvali Komisiju na pooštravanje standarda EU-a o kibernetičkoj sigurnosti povezanih uređaja, aplikacija i operativnih sustava. Također su istaknuli da je važno povećati investicije u kibersigurnost jer se radi o jednom od ključnih elemenata digitalne transformacije EU-a.

Europarlamentarci su posebno istaknuli da se razmjena informacija među državama članicama, kad je riječ o kibernetskim napadima, ne odvija u dovoljnoj mjeri.

Izvjestiteljica Europskog parlamenta Angelika Niebler (EPP) pozdravila osnivanje zajedničke jedinice za obranu od napada.

"Kibernetska sigurnost osnovni je preduvjet za europsku digitalizaciju i digitalni suverenitet. To je međusektorski zadatak za svaku tvrtku i svaku instituciju, uključujući i na razini EU-a. Još uvijek nedostaju učinkovite strukture suradnje za mnoštvo različitih sudionika na polju europske cyber sigurnosti", izjavila je Niebler, "Samo ako se brzo razmijene informacije o prijetnjama i napadima i, prije svega, sigurno, Europa će biti adekvatno pripremljena za cyber napade i moći će im se suprotstaviti. Bolja koordinacija u EU pomoći će nacionalnim agencijama za kibernetsku sigurnost."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:46