DIGITALNA REFORMA

Karlo Ressler: ‘Mogući su još snažniji iskoraci na području modernih tehnologija‘

Naš ključni cilj mora biti da digitalna transformacija doprinese istinskoj kvaliteti naših života i pravednom društvenom razvoju, kaže zastupnik
Karlo Ressler
 Ranko Suvar/Cropix

Što je ključno u digitalnoj transformaciji? Koje su prepreke, a koje šanse u poboljšanju uvjeta života i poslovanja?

Na ta pitanja, koja smo inače uputili svim hrvatskim europarlamentarcima povodom Dana Europe, glavni pregovarač Parlamenta za europski proračun, Karlo Ressler (HDZ/EPP) na početku svog odgovora kaže kako su svakodnevni životi nas i naše djece već uvelike digitalizirani.

- Tako danas dobivamo većinu informacija, dijelimo lijepe trenutke iz života s bližnjima, plaćamo račune, radimo i zabavljamo se. Moderne tehnologije olakšavaju nam komunikaciju, poslovanje, trgovanje, informiranje, obrazovanje, dostupnosti raznih usluga. To je smjer koji će se neupitno još osnažiti, a naš ključni cilj mora biti da digitalna transformacija doprinese istinskoj kvaliteti naših života i pravednom društvenom razvoju – ističe Ressler.

- Tijekom obilazaka po Hrvatskoj, upoznao sam se sa izvrsnim primjerima onih koji uspješno predvode digitalnu transformaciju i donose našoj zemlji visoku dodanu vrijednost, poput inicijative Osijek Software City, Poduzetničkog inkubatora za gaming industriju u Novskoj ili Centra za umjetnu inteligenciju u Lipiku. Velike su mogućnosti i pred javnim sektorom. Daljnja digitalizacija državne uprave građanima će olakšati komunikaciju s nadležnim tijelima te doprinijeti mnogo većoj razini transparentnosti. Kao član Posebnog odbora za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu, vidim da su mogući još snažniji iskoraci na području modernih tehnologija, vodeći računa da se digitalnom reformama nikoga ne zaobiđe – kazao je također zastupnik Ressler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:52