KONFERENCIJA

Javne politike za mlade trebaju biti sastavni dio procesa proširenja na države zapadnog Balkana

Upozoreno je na brojne probleme s kojima se suočavaju udruge mladih u regiji, od nedovoljno financijskih sredstava do nedovoljne potpore

Violeta Simeonova Staničić

 Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Javne politike za mlade trebaju biti sastavni dio procesa proširenja na države zapadnog Balkana kako bi se i na taj način promicala suradnja na principu tolerancije. To je samo jedna od poruka koja se mogla čuti na međunarodnoj konferenciji posvećenoj ulozi mladih u oblikovanju europskih politika te EU proširenju, priopćili su iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Konferenciju Destination: Together in EU (Odredište: Zajedno u EU) organizirao je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Mreža mladih Hrvatske, u partnerstvu s veleposlanstvima Češke i Francuske, a u sklopu Europske godine mladih. Pozdravne govore održali su voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić, veleposlanici Češke i Francuske, Nj.E. Milan Hovorka i Nj.E. Gaël Veyssière, te predsjednik Mreže mladih Hrvatske Leo Staković.

image

Nj.E. Milan Hovorka

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj
image

Nj.E. Gaël Veyssière

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Kako su izvijestili iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, sudionici su raspravljali o spremnosti Europske unije na prihvaćanje novih članica, mladima kao pokretačima promjena i ključnim akterima u izgradnji mirnih i demokratskih društava.

Na panelu „Proširenje Europske unije - Jesmo li spremni za zapadnobalkanski paket?“ istaknuto je među ostalim kako u nekim državama članicama EU-a postoji izrazita zasićenost proširenjem, ali i da kod država kandidatkinja dolazi do stagnacije u potrebnim reformama. Govorilo se i o europskoj političkoj zajednici - novoj platformi veće suradnje EU-a s bližim i daljnjim susjedstvom, te je ocijenjeno kako ona treba biti komplementarna politici proširenja, a ne njezina zamjena.

image

Panel "Proširenje Europske unije - Jesmo li spremni za zapadnobalkanski paket?"

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj
image

Karlo Ressler

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Kad je riječ o mladima, upozoreno je na brojne probleme s kojima se suočavaju udruge mladih u regiji, od nedovoljno financijskih sredstava do nedovoljne potpore pa čak i blokada od strane matičnih vlada. Na panelu su sudjelovali europarlamentarci Željana Zovko (HDZ, EPP), Karlo Ressler (HDZ, EPP) i Alessandra Moretti (S&D), predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković, članica upravnog odbora Europskog foruma mladih María Rodriguez Alcazar te bivši povjerenik Europske komisije za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle, koji je također održao uvodni govor.

image

Štefan Füle

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Istaknuo je kako proširenje podrazumijeva golemu transformaciju društva za što treba puno vremena. Ustvrdio je da je proširenje trenutačno u zastoju te da je jedan od uzroka činjenica da Europska unija nije odradila unutarnje pripremne procese.

„Kad se govori o proširenju, najčešće se govori o tome što trebaju učiniti države kandidatkinje. Ali pripreme su potrebne i Europskoj uniji“, zaključio je Füle te podsjetio kako proširenje podrazumijeva raspravu o promjenama u donošenju odluka, financijskim pitanjima, učinku na zajedničko tržište.

Okupljenima se uvodno obratio i izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić koji je istaknuo kako je stabilno i prosperitetno susjedstvo u hrvatskom nacionalnom interesu, ali i u interesu Unije.

image

Frano Matušić

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

„Proširenje na zapadni Balkan može biti uspješna priča, ali i Unija i države zapadnog Balkana moraju biti predane procesu. Glavni cilj pristupnog procesa i pregovora je pripremiti kandidatkinju za članstvo, a to uključuje reforme i usklađivanje s temeljnim EU vrijednostima. Iz vlastitog iskustva znamo da su reforme teške. Postoji puno izazova, ali s predanošću i odlučnošću, sve je izvedivo“, zaključio je Matušić.

Tijekom poslijepodneva, u programu konferencije je panel „Što imaju za reći mladi zapadnog Balkana“, na kojem sudjeuju Leo Staković, predsjednik Mreže mladih Hrvatske, Katarina Vučković iz Instituta za razvoj mladih KULT iz BIH, Anja Jokić iz Krovne organizacije mladih Srbije, Blažen Maleski iz Regionalnog ureda za suradnju mladih – RYCO, Sjeverna Makedonija, te Metodija Stojčeski, predsjednik Saveza mladih Kruševo. Uvodni govor održat će znanstveni suradnik s Instituta za društvena istraživanja Marko Kovačić. Na samom kraju konferencije, nekoliko udruga, institucija i agencija predstavit će svoj rad i aktivnosti namijenjene mladima, izvijestili su iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:00