ENERGETIKA

Iz Modernizacijskog fonda izdvojeno više od 898 milijuna eura za osam zemalja

Cilj fonda je poduprijeti 10 zemalja s nižim prihodima u prijelazu na klimatsku neutralnost modernizacijom energetskog sektora

Ilustracija

 Juan Maria Pazos/Alamy/Alamy/Profimedia

U prvoj godini rada iz Modernizacijskog fonda izdvojeno je 898,43 milijuna eura za osam zemalja korisnica za modernizaciju njihovih energetskih sustava, smanjenje emisija stakleničkih plinova u energetici, industriji, prometu i poljoprivredi te za potporu tim zemljama u postizanju njihovih klimatskih i energetskih ciljeva za 2030., izvijestila je Europska komisija.

Ulaganja su potvrđena u Češkoj (320 milijuna eura), Estoniji (24,59 milijuna eura), Hrvatskoj (2,15 milijuna eura), Mađarskoj (34,28 milijuna eura), Litvi (28 milijuna eura), Poljskoj (346,40 milijuna eura), Rumunjskoj (22,99 milijuna eura) i Slovačkoj (120 milijuna eura).

Cilj je tog fonda poduprijeti deset zemalja EU-a s nižim prihodima u prijelazu na klimatsku neutralnost modernizacijom svojeg energetskog sektora, povećanjem energetske učinkovitosti i olakšavanjem pravedne tranzicije. Zemlje korisnice su Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska i Slovačka.

Komisija je u srpnju ove godine predložila da se više nego udvostruči Fond za modernizaciju kako bi se odgovorilo na distribucijske i socijalne učinke ubrzanog prelaska s fosilnih goriva.

Modernizacijski fond je financijski instrument uspostavljen Direktivom 2003/87/EZ o trgovanju emisijama stakleničkih plinova (EU ETS Direktiva), odnosno Direktivom (EU) 2018/410 Europskog parlamenta i Vijeća od 14. ožujka 2018. o izmjeni Direktive 2003/87/EZ radi poboljšanja troškovno učinkovitih smanjenja emisija i ulaganja za niske emisije ugljika te Odluke (EU) 2015/1814.

Kako je navedeno na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Modernizacijski fond podupire ulaganja u glavne prioritete: pokretanje i korištenje energije iz obnovljivih izvora; energetsku učinkovitost; skladištenje energije; modernizaciju energetskih mreža, uključujući daljinsko grijanje, cjevovode i mreže; te pravedni prelazak u regijama ovisnim o ugljenu (preusmjeravanje na nova radna mjesta, prekvalifikacija i dokvalifikacija radne snage, poticanje inicijativa za nova radna mjesta, poticanje start-upova).

Osim tih ulaganja moguća su i neprioritetna ulaganja koja zadovoljavaju osnovne kriterije vezane za prelazak prema klimatskoj neutralnosti.

Modernizacijski fond financira se iz 2 posto od ukupne količine emisijskih jedinica koje će biti dostupne na tržištu u razdoblju od 2021.-2030. godine te iz dijela emisijskih jedinica koje su mogle biti dodatno prebačene iz ukupne količine emisijskih jedinica namijenjenih prodaji na dražbi, predviđenih za raspodjelu u svrhu solidarnosti i rasta.

Republika Hrvatska je osim inicijalno dodijeljenih 3,14 posto emisijskih jedinica dodatno pojačala svoju omotnicu s 20 posto emisijskih jedinica namijenjenih prodaji na dražbi te ukupni iznos namijenjen financiranju investicija iz Modernizacijskog fonda iznosi 14.633.114 emisijskih jedinica ili približno 439.000.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:21