Tehnologija

Inovativan plan: roj satelita otkriva klimatske promjene

Strategije se mogu promijeniti ovisno o dobu dana, godišnjem dobu ili regiji koja se promatra
Ilustracija
 RAMMB/NOAA/NESDIS/AFP

Inženjeri NASA-e rade na tehnologiji koja bi mogla unaprijediti vremensku prognozu i revolucionarizirati naše razumijevanje klimatskih promjena.

Tim znanstvenika predvođen inženjerkom Sabrinom Thompson radi na softveru koji omogućuje malim svemirskim letjelicama (SmallSats) međusobnu komunikaciju. Njihov je cilj do 2023. godine u svemir poslati roj malih satelita koji će međusobno razmjenjivati važne podatke o vremenskim prilikama u različito doba dana i godine, i iz više kuteva.

"Već znamo da saharska prašina koja se prelijeva u amazonske prašume utječe na stvaranje oblaka iznad Atlantskog oceana u određeno doba godine", objašnjava Thompson, znanstvenica koja radi u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard u Marylandu, “Kako snimiti tu formaciju oblaka? Kako reći roju satelita koje je područje i doba dana najbolje za promatranje tog fenomena?”

Inovativan plan predviđa da znanstvenici uspostave skup zahtjeva za promatranja i definiraju ciljeve velike vrijednosti. Nakon toga palicu preuzima softver, što bi omogućilo roju svemirskih letjelica da shvati kako se kretati relativno jedan prema drugom kako najbolje promatrati te ciljeve. Strategije se također mogu promijeniti ovisno o dobu dana, godišnjem dobu ili regiji koja se promatra. Sateliti će također koristiti algoritme strojnog učenja kako bi što bolje prilagodili promatranja.

Tim trenutačno razmatra nekoliko vrsta konfiguracije roja. Jedan roj mogao bi se sastojati od satelita u različitim orbitima, što će im omogućiti da vide oblak ili neku drugu vremensku promjenu pod različitim kutovima. Drugi roj promatrat će iste pojave, ali u različito doba dana, dok će treća vrsta roja kombinirati oboje, dakle s jednim satelitima u istoj orbiti, koji slijede jedan za drugim s određenim vremenskim pomakom, i drugim satelitima koji mogu biti u orbitama na različitim nadmorskim visinama i/ili nagibima.

Radeći s profesorom Jose Vanderlei Martinsom sa Sveučilišta Maryland-Baltimore, Thompson je pomogla u razvoju Hyper-Angular Rainbow Polarimeter (HARP) CubeSat koji je lansiran s Međunarodne svemirske postaje (ISS) prije nešto više od godinu dana.

Ažurirana verzija polarimetar instrumenta, nazvana HARP2, letjet će na misiju PACE planiranu za lansiranje 2023. godine.

Roj malih satelita poput HARP-a, koji razmjenjuju informacije i koordiniraju pokrivenost, mogao bi dugoročno unaprijediti vremensku prognozu, izvještavanje o katastrofama i klimatsko modeliranje. Znanstvenicima je potrebna kombinacija širokog i uskog vidnog polja i fotografija visoke rezolucije kako bi bolje razumjeli dinamiku razvoja vremenskih sustava.

"U idealnom slučaju, volim imati satelit sa širokim vidnim poljem koji promatra veći fenomen. Mali satelit koji pokriva veliko područje ne može napraviti opažanja visoke prostorne rezolucije. Ipak, možete ga koristiti kao geodetski tip satelita za identifikaciju područja interesa. Zatim imate druge sateliti s užim vidnim poljem, koji daju veću razlučivost i mnogo više detalja", objašnjava Vanderlei Martins.

Osim što će znanstvenicima pružiti nove uvide u klimatske promjene, roj satelita koji međusobno komunicira također se manje oslanja na zemaljsku kontrolu što znači da je potrebno manje resursa, a to pomaže projektima s ograničenim proračunom.

Početkom godine, Europska komisija je predstavila plan za novi svemirski program EU-a težak 14,8 milijardi eura. Radi se o dosad najvećem svemirskom proračunu za EU, za razdoblje 2021. - 2027., koji bi trebao pomoći zadržati Uniju u utrci za osvajanje svemira.

Osim modernizacije postojeće svemirske infrastrukture, EU želi izgraditi suvremeni i autonomni svemirski sustav povezivanja. Glavni ciljevi Unije su osiguravanje brzog širokopojasnog interneta, izbjegavanje ovisnosti o inicijativama izvan EU-a, zaštita od kiber i hibridnih prijetnji te povezivanje europskog kontinenta na pouzdan, isplativ i siguran način.

Europski parlament je na sjednici u travnju usvojio svemirski program EU-a za razdoblje 2021.-2027.

"Kao što se pokazalo tijekom pandemije, primjena svemirskih tehnologija može biti ključna za provedbu javnih politika i kontrolu epidemije putem usluga praćenja. Stvaranjem uvjeta za razvoj svemirskog tržišta uzvodno i nizvodno, svemirsko gospodarstvo EU-a imat će ključnu ulogu u oporavku naše Unije”, rekao je tada izvjestitelj EP-a Massimiliano Salini (EPP).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:48