FINANCIJE

Indija uvodi digitalnu valutu i planira oporezivanje prihoda od prijenosa virtualne imovine

Najava uvođenja e-rupija poklopila se s objavom istraživanja koja pokazuju da Indija spada među najbrže rastuća tržišta kriptovaluta

Projekt je predstavila ministrica financija Nirmala Sitharaman

 Hindustan Times/Ddp Usa/Profimedia

Indija planira uvesti digitalnu verziju rupija i oporezivati transakcije u kriptovalutama, čime će postati posljednja u nizu država koja se pridružila valu prihvaćanja virtualnih valuta.

Digitalna rupija bit će uvedena u novoj financijskoj godini koja počinje u travnju.

Projekt je predstavila ministrica financija Nirmala Sitharaman, koja je rekla da će e-rupija dati veliki poticaj digitalnoj ekonomiji i stvoriti uvjete za učinkovitiji i jeftiniji sustav upravljanja valutom. Ministrica je dodala da vlada također planira oporezivanje prihoda od prijenosa virtualne imovine po stopi od 30 posto, dodavši i da se eventualni gubici na takvim transakcijama neće odbijati od poreza.

Međutim, vlada nije dala nikakve dodatne informacije o tome što će točno uvođenje digitalne valute podrazumijevati, koliko bi u početku mogla biti rasprostranjena ili kakav bi utjecaj mogla imati na širu populaciju.

Digitalna plaćanja zabilježila su dramatičan porast popularnosti u Indiji od kraja 2016., kada je premijer Narendra Modi povukao iz optjecaja dvije najveće novčanice u zemlji. Osim domaćih igrača kao što je Paytm, neke od najvećih svjetskih tehnoloških tvrtki, uključujući Google i Facebook, pridružile su se naglom skoku bezgotovinskih plaćanja u Indiji.

Najava uvođenja e-rupija vremenski se poklopila s objavom istraživanja koja pokazuju da Indija spada među najbrže rastuća tržišta kriptovaluta u svijetu, ali i upozorenjem središnje banke da je regulacija digitalnog kapitala nužna kako bi se suzbio rizik pranja novca, financiranja terorizma i inflacije.

Indijska ministrica financija obećala je pri predstavljanju proračuna i veću potrošnju na infrastrukturu kako bi se potaknuo rast trećeg po veličini azijskog gospodarstva.

Procjenjuje se da će indijski BDP u fiskalnoj godini koja će završiti u travnju porasti za 9,2 posto, nakon što je u prethodnoj godini zbog mjera zaključavanja pao za 7,3 posto.

U fiskalnoj godini koja počinje u travnju, indijsko gospodarstvo bi trebalo porasti između osam i 8,5 posto, priopćila je vlada u istraživanju objavljenom početkom tjedna.

El Salvador je u rujnu postao prava zemlja u svijetu koja je uvela bitcoin kao službeno sredstvo, a mnoge druge države uvele su ili najavile uvođenje nacionalne kriptovalute. Primjerice, Švedska je još 2017. pokrenula projekt stvaranja nacionalne digitalne valute pod nazivom e-kruna, a Kina je početkom godine lansirala aplikaciju za vlastitu digitalnu valutu e-juan, koja omogućuje korisnicima da otvore novčanik digitalnog juana i koriste valutu za trošenje.

Europski parlament još je 2016. predložio osnivanje radne skupine za digitalni euro. U rezoluciji o virtualnim valutama, europarlamentarci naglašavaju kako virtualne valute imaju sposobnost pozitivno doprinijeti blagostanju i gospodarskom razvoju građana, između ostalog i financijskom sektoru. Zastupnici Parlament pozvali su Komisiju da razmotri reviziju relevantnog zakonodavstva EU-a o plaćanjima, uključujući direktivu o računima za obavljanje platnog prometa, uslugama platnog prometa i direktivu o elektroničkom novcu. Europska središnja banka u listopadu 2021. osnovala je službenu radnu savjetodavnu skupinu koja će imati zadatak baviti se projektom digitalnog eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:09