ANALIZA

Hrvatski softveraši među najjeftinijima u EU

Plaće hrvatskih softveraša na razini Rumunjske i Bugarske, dok već kolege u Sloveniji zarađuju četvrtinu više, a u Danskoj i Irskoj tri puta više
 Fred Dufour/AFP

Hrvatski IT stručnjaci među najjeftinijima su u Europskoj uniji, ukazuje Analiza hrvatske IT industrije 2014. – 2019., koju su za HGK napravili Boris Žitnik iz OMNIAconsulta i Dalibor Subotičanec iz Tvornice istraživanja. Prema analizi, prosječna mjesečna neto plaća u hrvatskoj IT industriji u 2019. godini iznosila je 8.582 kune. To su najsvježiji podaci. Oni za 2020. još nisu uključeni.

Prema tom pokazatelju, IT profesionalci u Hrvatskoj zarađuju 48 posto veću neto plaću od prosjeka gospodarstva. I dok su dobro plaćeni u odnosu na hrvatski prosjek, HGK-ova analiza jasno pokazuje zašto su proteklih godina odlazili u inozemstvo.

U analizi stoji da su apsolutnim pokazateljima hrvatske softverske tvrtke (J 62 poduzeća) za troškove zaposlenika u 2018. godini izdvojila 444 milijuna eura ili 3,33 milijarde kuna. Zvuči puno, ali u analizi se ističe da je to najmanje od svih promatranih zemalja, osim Slovenije. U promatranom razdoblju troškovi zaposlenika u softverskoj industriji (J 62) u Hrvatskoj rasli su po PSGR-u od 14,1 posto.

Godišnji troškovi osoblja po zaposleniku u softverskoj industriji u Hrvatskoj u 2018. godini dosegli su 21.132 eura, odnosno 1.761 eura mjesečno.

Neznatno manji trošak po zaposleniku te je godine zabilježen u Rumunjskoj (21.013), a malo veći u Bugarskoj (22.152). U Sloveniji je trošak softveraša bio oko 24 posto viši negoli u Hrvatskoj, u Slovačkoj za sedam posto, dok je u razvijenim zemljama Danskoj i Irskoj bio više nego trostruko veći. Prema ovom je pokazatelju Hrvatska u 2018. godini dosegla tek 42,2 posto prosjeka EU28.

Kad se pogleda cijela IT industrija u Hrvatskoj, lani je prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 8.631 kunu. Godišnje je porasla 5,5 posto. U posljednjih pet godina prosječna neto plaća povećana je po PGSR-u od 4,9 posto.

Analiza ukazuje i gdje je softverašima najisplativije raditi.

Tako gledano po kategorijama IT industrije, najvišu neto prosječnu plaću, 31 posto višu od prosjeka, isplatile su kompanije pružatelji outsourcing IT usluga. Slijede softverski vendori s plaćom za 22 posto višom od prosjeka.

Najniže neto plaće zabilježene su kod proizvođača IT opreme i u ostalim IT tvrtkama.

Masa neto plaća u IT industriji bila je 2019. godine 3,40 milijardi kuna. Istodobno, ukupni trošak za osoblje koje su isplatili poslodavci u IT industriji dosegao je 5,69 milijardi.

Jedan od razloga zašto su plaće IT zaposlenika u Hrvatskoj takve kakve jesu su porezi i davanja. Naima, u analizi HGK navodi se da na jednu isplaćenu kunu neto plaće, porezi i doprinosi iznose 67 lipa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:00