DECENTRALIZACIJA USLUGA

HAMAG-BICRO je otvorio novu ispostavu za Primorsko-goransku županiju na Sveučilištu u Rijeci

Kako poručuju iz agencije, HAMAG-BICRO je kroz različite programe u Primorsko-goransku županiju uložio 1,2 milijarde kuna, čime su stvoreni preduvjeti za otvaranje 1546 novih radnih mjesta

Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a

 Damir Krajac/cropix

U okviru druge faze projekta "Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem HAMAG-BICRO-a - BOND 2", Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije otvorila je ispostavu za Primorsko-goransku županiju.

Svoju 16. riječku ispostavu agencija je otvorila u prostoru Step Ri znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci te će se time HAMAG-BICRO-u omogućiti decentralizacija usluga.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec rekao je da se otvaranjem takvih ureda agencija želi približiti korisnicima te im želi u suradnji s poduzetničkim potpornim institucijama omogućiti informacije i potporu, a postupno i konkretne mogućnosti financiranja.

"Decentralizacija je za našu Agenciju vrlo bitna jer upravo dolaskom na teren poduzetnika, možemo najbolje čuti njihove želje i potrebe. Osim toga, nama je želja uvesti u svijet poduzetništva i one koji nisu poduzetnici, a žele to postati i upravo u tom dijelu vidimo najveću priliku za suradnju s lokalnim partnerima, kako bismo im što više olakšali početne korake", izjavio je Vrbanec.

Kako poručuju iz agencije, HAMAG-BICRO je kroz različite programe u Primorsko-goransku županiju uložio 1,2 milijarde kuna, čime su stvoreni preduvjeti za otvaranje 1546 novih radnih mjesta. Samo u Gradu Rijeci potaknuto je 511,8 milijuna kuna investicija, čime su stvoreni preduvjeti za otvaranje 600 novih radnih mjesta.

Boris Golob, direktor Step Ri, rekao je da je riječki znanstveno-tehnologijski park nastao upravo kroz projekt koji je financirao HAMAG-BICRO te da danas ima oko 200 korisnika na godinu koji dolaze po savjete i potpore, koji im pomažu pri izlasku na nova tržišta.

Iz HAMAG-BICRO-a su poručili da planiraju otvoriti ispostave u svakoj županiji u Hrvatskoj, kako bi se u suradnji s lokalnim poduzetničkim potpornim institucijama poduzetnicima osigurala viša razina profesionalnih usluga i omogućio jednak pristup informacijama o poslovanju i uslugama agencije.

U okviru prve faze projekta uspostavljena je Mreža BOND koja sada objedinjuje 99 poduzetničkih potpornih institucija.

Cilj projekta BOND je doprinijeti povećanju razine poduzetničkih aktivnosti stvaranjem povoljnijeg poduzetničkog okruženja u svim hrvatskim regijama te na taj način osigurati stabilan rast i razvoj gospodarstva, a jedna od aktivnosti je decentralizacija usluga HAMAG-BICRO-a putem novih ispostava.

Dodajmo kako je jačanje gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije jedan od glavnih prioriteta EU-a. Europski parlament u lipnju prošle godine odobrio je tri fonda EU-a s ukupnim iznosom od 243 milijarde eura za postizanje tog cilja. Financijska sredstva ulagat će se u djelovanje u području klime, socijalne programe i održivi urbani razvoj.

Nova kohezijska politika treba pojednostavniti postupke, učiniti ulaganja djelotvornijima i uskladiti ih s tranzicijom regija prema klimatski neutralnoj Europi u okviru Zelenog plana i oporavka od koronakrize. Znatan dio sredstava dodijelit će se projektima kojima se promiče pametan rast i zeleno gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:28