CYBER NAPADI

Hakeri napali europske naftne terminale. Za sada se odbacuje teorija o koordiniranom napadu

Do ovog poremećaja je došlo uslijed napetosti između Ukrajine i Rusije, dok raste zabrinutost zbog rastućih cijena energije

Oiltanking, hakirani terminal u Njemačkoj

 Clynt Garnham Industry/Alamy/Alamy/Profimedia

Više tvrtki za transport i skladištenje nafte diljem Europe suočava se s cyber-napadima. IT sustavi su poremećeni u Oiltankingu u Njemačkoj, kao i tvrtki SEA-Invest u Belgiji, te Evosu u Nizozemskoj.

Napadnuti su deseci terminala za skladištenje i transport nafte, a tvrtke su izvijestile kako su se napadi dogodili uglavnom tijekom vikenda. Stručnjaci ipak upozoravaju kako vjeruju da nije riječ o koordiniranom napadu. BBC je saznao kako su IT sustavi sve tri tvrtke pali ili su bili ozbiljno poremećeni.

Belgijski tužitelji poručili su da istražuju cyber-napad koji je zahvatio terminale SEA-Invest-a, uključujući onaj najveći u Antwerpenu. Glasnogovornica tvrtke rekla je da su u nedjelju napadnute sve njihove lukama u Europi , ali i u Africi. Glasnogovornica je rekla da je SEA-Invest svjestan cyber-napada na druge tvrtke, ali istrage nisu utvrdile postoji li veza. U ponedjeljak je pak tvrtka Oiltanking Deutschland GmbH & Co. KG, koja skladišti i prevozi naftu, goriva za vozila i druge naftne derivate, također obznanila javnosti kako je hakirana. Tvrtka je bila prisiljena raditi s "ograničenim kapacitetom" i istražuje incident, navodi se.

Neka izvješća upućuju da je napad na Oiltanking ransomware, gdje hakeri šifriraju podatke i čine računalne sustave neoperativnim dok im se ne plati otkupnina.

U svibnju prošle godine napad ransomwarea na američkog dobavljača nafte Colonial Pipeline doveo je do smanjenja opskrbe diljem SAD-a i više država koje su proglasile izvanredno stanje. Do ovog poremećaja je pak došlo uslijed napetosti između Ukrajine i Rusije, dok raste zabrinutost zbog rastućih cijena energije. No stručnjaci za kibernetičku sigurnost upozoravaju da se ne prerano zaključuje da su višestruki incidenti rezultat koordiniranog napora da se poremeti europski energetski sektor.

-Pratio sam kako kiberprijetnje rastu. Od 2019. kibernetički kriminal u Nizozemskoj se udvostručio, a 2020. godine FBI je rekao da su se napadi softverom za iznudu ( ransomware) utrostručili. Ono što sada znamo je da osim pandemije koronavirusa, postoji i pandemija ransomwarea koji napadaju zdravstvene ustanove, vlade i opskrbne lance. Trebamo shvatiti da to nisu samo kaznena djela, već i zločini protiv čovječnosti. Kalašnjikovi našeg doba su ransomware- kazao je zastupnik u Europskom parlamentu Bart Groothuis (Renew Europe), koji je prije ulaska u Parlament bio šef ureda za kibernetičku sigurnost nizozemskog ministarstva obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:31