UDRUGA INFO ZONA

Goran Biličić: ‘Gradili smo sve prepoznatljiviju ulogu u uključivanju mladih u procese donošenja odluka‘

Cijeli je niz aktivnosti ove udruge koja djeluje kroz tri programa za mlade, a upravo provode i novo istraživanje

Goran Biličić, predsjednik udruge Info zona

 Sasa Buric/Cropix

U 2006. godini, nekoliko nas mladih, uglavnom u dvadesetim godinama, volontirali smo ili radili u različitim splitskim udrugama i sudjelovali u procesu izrade gradske strategije za mlade. Na javnim tribinama stalno se govorilo o pasivnosti mladih koja se povezivala s neinformiranošću pa smo se na početku angažirali na informiranju mladih. Info zona je tako osnovana kao neformalna koalicija udruga, s ciljem zagovaranja realizacije informativnog centra za mlade u Splitu, kazuje nam Goran Biličić, predsjednik Info zone, udruge koja već 15 godina radi s mladima.

Dodaje kako su kroz svoj rad prepoznali i problem nedostatka podrške inicijativama mladih i deficita prilika za kvalitetno provođenje slobodnog vremena pa su paralelno s pokretanjem jednog od četiri Regionalna informativna centra za mlade u Hrvatskoj, 2007. godine započeli i razvoj kluba za mlade Klub Zona te zagovaranje realizacije Centra za mlade koji bi u kvalitetnom prostoru proširio i objedinio njihove usluge.

image

Goran Biličić, predsjednik udruge Info zona

Sasa Buric/Cropix

- Kroz kontinuirane zagovaračke aktivnosti gradili smo sve prepoznatljiviju ulogu u uključivanju mladih u procese donošenja odluka, kao na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini. Udruga je registrirana 2008. godine i danas djeluje kroz tri programa: Informiranje i savjetovanje mladih, Kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih te Politike za mlade, zagovaranje i međusektorske suradnje – kazuje Goran Biličić o radu ove udruge.

Cijeli je niz aktivnosti udruge u proteklim godinama, pa tako primjerice u programu informiranja i savjetovanja mladih može se izdvojiti kako su 2007. u Splitu pokrenuli jedan od četiri Regionalna informativna centra za mlade u Hrvatskoj, a iste godine i portal infozona.hr, najposjećeniji dalmatinski portal za mlade. Od 2008. u programu HR Radio Splita imali su emisiju Info zona, prva takvu na području Splita, od 2016. do 2019. u programu Radio Sunca.

Nadalje, na popisu je: 2010. produkcija televizijske emisije za mlade Stimulator u programu TV Jadran; povremena video produkcija informativnih sadržaja za mlade; od 2007. kalendar.infozona.hr, najveći online kalendar događanja u Splitu i okolici; od 2011. Info zona je dio europske informacijske mreže Eurodesk; od 2012. do 2016. osam brojeva tiskanog magazina za mlade i o mladima Info zona; 2014. i 2015. realizacija USE-IT Split, informativne mape za mlade turiste; 2019. MyMap Split, razvoj vlastitog koncepta informativne mape za mlade turiste i 2021. početak realizacije video podcasta U Zoni.

Što se tiče kvalitetno provođenog slobodnog vremena mladih, također je duži popis, pa tako predsjednik udruge spominje kako od 2007. realiziraju klub za mlade Klub Zona, godišnje imaju do 1000 sati besplatnog edukativnog, informativnog, kulturnog i zabavnog programa za mlade, održavaju izložbe, nastupe, predavanja, edukacije i tematska druženja za mlade.

- Klub je danas prepoznatljiva platforma za podršku pojedinicima, neformalnim grupama i udrugama koje realiziraju program za mlade, godišnje s nekoliko desetaka suradnika– ističe Biličić.

Kad je riječ o politikama za mlade, zagovaranje i međusektorsku suradnju, naš sugovornik podsjeća kako je 2007. pokrenuta inicijativa za osnivanje prvog Savjeta mladih Grada Splita.

- Gradsko vijeće do danas je u sve sazive savjeta mladih biralo kandidate Info zone te Info zona kontinuirano prati rad Savjeta mladih Grada Splita – kaže Biličić.

Dodaje kako je 2008. Info zona jedna od osnivačica Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj, nacionalne organizacije usmjerene na razvoj organiziranog informiranja mladih i članice Europske agencije za informiranje i savjetovanje mladih (ERYICA) dok je od 2010. Info zona aktivni član u Mreži mladih Hrvatske, najstarijoj nacionalnoj organizaciji usmjerenoj na razvoj kvalitetnih politika za mlade.

image

Goran Biličić, predsjednik udruge Info zona

Sasa Buric/Cropix

Biličić govori o i angažmanu ove udruge vezano uz neka zakonska rješenja kao što je 2012. u suradnji sa resornim ministarstvom bilo regionalno javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o savjetima mladih ili pak rad na definiranju kriterija centara za mlade, klubova za mlade i informativnih centara za mlade u Hrvatskoj. Također navodi kako 2012. Info zona kao partner na projektu “Prostori nezavisne kulture u lokalnom razvoju” okuplja udruge koje djeluju u Domu mladih te započinje proces zajedničkog pristupa rješavanju izazova funkcioniranja Doma mladih, a tri godine poslije, 2015. Info zona je jedna od osnivačica Platforme Doma mladih, organizacije koja okuplja udruge koje djeluju u Domu mladih te djeluje kao zagovaračka platforma na lokalnoj razini.

Izdvajajući pojedine aktivnosti u dosadašnjem radu, Biličić kazuje i kako su 2013. godine Grad Split i Info zona započeli suradnju na realizaciji splitskog Centra za mlade, te da Info zona kontinuirano sudjeluje u javnim savjetovanjima Nacrta Gradskih programa za mlade i Nacionalnih programa za mlade.

Kazuje i kako su 2013. članovi Info zone izabrani u Savjet za mlade Vlade RH, te i u prvu Nacionalnu radnu skupinu za strukturirani dijalog s mladima, kao i da od 2013. Info zona na širem splitskom području provodi brojne lokalne konzultacije strukturiranog dijaloga s mladima na europskoj razini.

Nadalje, 2015. Info zona postaje prva splitska članica GOOD inicijative, inicijative za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u odgojno-obrazovne institucije.

- Godine 2017. Info zona u suradnji sa Savjetom mladih Grada Splita realizirala je kampanju natječaja za nove članove Savjeta mladih što je rezultiralo najvećim odazivom kandidata i povećanom pozornošću javnosti. Godinu kasnije imamo provedbu strukturiranog dijaloga o uslugama, aktivnostima i modelima upravljanja Centra za mlade u Splitu, projekt “Strukturiranim dijalogom do kvalitetnog Centra za mlade” AMPEU je proglasila primjerom dobre prakse – ističe Biličić.

Dodaje kako su 2020. organizirali jedino regionalno javno savjetovanje o Nacrtu Nacionalnog programa za mlade za razdoblje od 2020. do 2024. godine, a 2021. u suradnji s Gradom Splitom pokrenuli inicijativu Split grad za mlade s ciljem izgradnje kvalitetnog dijaloga mladih i donositelja odluka te izrade, provedbe i praćenja provedbe Gradskog programa za mlade Grada Splita.

image

Goran Biličić, predsjednik udruge Info zona

Sasa Buric/Cropix

Provedeno je i istraživanje o iskustvima i potrebama mladih s područja grada Splita, kao i njihova mišljenja o potrebama i mogućnostima za poboljšanje položaja mladih u Splitu.

Analiza upitnika obuhvatila je podatke 1370 mladih na području Splita u dobi od 15 do 30 godina.

Prikupljeni podaci ukazuju na posebnu važnost rješavanja egzistencijalnih pitanja mladih u području rješavanja stambenog pitanja i zaposlenja. U tim područjima mladi ističu problem korupcije.

image

Akcija Info zone u Solinu

Vladimir Dugandzic/Cropix

Kako su nadalje pokazali rezultati tog istraživanja, mladi ukazuju na potrebu većeg broja poslova za mlade koji su u sustavu školovanja, podrške mladima za stjecanje prvog radnog iskustva, kao i izravnog susreta s poslodavcima. Nezaposleni mladi koji traže posao procjenjuju svoju vjerojatnost pronalaska posla u Splitu nešto nižom od prosjeka.

Analiza pokazuje i kako mladi ne vide Split kao grad koji ih potiče na sudjelovanje u društvu. Split kao grad za mlade dobio je ispodprosječnu ocjenu. Nadalje, mladi nemaju osjećaj da se njihov volonterski rad cijeni od strane šire javnosti, još manje da ih se potiče na angažman u zajednici, a uglavnom smatraju da im nije omogućeno sudjelovanje u donošenju važnih odluka.

Što se tiče utjecaja pandemije bolesti COVID-19 na mlade Splićane, ističu se negativne promjene u simptomima depresije i anksioznosti. Kako je istaknuto, prikupljeni podaci o utjecaju mjera u skladu su s istraživanjima na državnoj razini: prilagodbe načina školovanja i rada negativno utječu na ravnotežu osobnog i „poslovnog“, a učenici i studenti procjenjuju da su stečena znanja i vještine niži nego prije pandemije. Sve skupine ispitanih mladih ističu da je pandemija donijela i nešto pozitivno: bolje odnose s obitelji i prijateljima, neki su od zaključaka.

Inicijativa "Split grad za mlade" pokrenula je novo istraživanje o mladima od 15 do 30 godina, koje je ovoga puta usmjereno mladima u općinama i gradovima u okolici Splita. Cilj istraživanja je ispitivanje mišljenja, stavova i znanja o mogućnostima sudjelovanja mladih u donošenju odluka koje utječu na kvalitetu njihovog života, ali i dugoročna podrška gradovima i općinama u uspostavi dijaloga s mladima.

image

Goran Biličić, predsjednik udruge Info zona

Sasa Buric/Cropix

- Ovim istraživanjem želimo dobiti bolji uvid u situaciju u gradovima i općinama u kojima žive mladi koji gravitiraju Splitu. Oni već sada doprinose ili će tek doprinositi životu u Splitu i ne smijemo ih zanemariti u namjeri podizanja kvalitete života mladih. Također, na temelju rezultata istraživanja, gradovima i općinama ponudit ćemo konkretnu podršku u uspostavljanju kvalitetnijeg dijaloga mladih i donositelja odluka - kazao je Goran Biličić dodajući kako je online upitnik dostupan na poveznici upitnik.gradzamlade.hr i može se ispuniti do kraja travnja.

image

Akcija Info zone u Solinu

Vladimir Dugandzic/Cropix

Spomenimo kako je ova 2022. Europska godina mladih u kojoj se želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Kako je istaknuto na portalu Europske godine mladih, 2022. pruža brojne prilike za učenje, dijeljenje vizije i susrete s drugima te sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi. Zastupnici Europskog parlamenta su osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti.

Komisija će tijekom 2022. koordinirati niz aktivnosti u bliskoj suradnji s Europskim parlamentom, državama članicama, regionalnim i lokalnim tijelima, organizacijama mladih i samim mladima.

U okviru Europske godine mladih nastojat će se stvarati nove perspektive za mlade. Cilj je i potpora mladima osobito onima s manje mogućnosti, lošijeg socioekonomskog položaja ili onima koji pripadaju ranjivim i marginaliziranim skupinama, kao potpora mladima kako bi stekli bolji uvid u različite mogućnosti koje su im dostupne, bilo na razini EU-a, nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini, za osobni, društveni, ekonomski i profesionalni razvoj, te aktivno promicanje tih mogućnosti. Također cilj je uključivanje politike za mlade u sva relevantna područja politike Unije u skladu sa Strategijom EU-a za mlade za razdoblje 2019 – 2027. kako bi se potaknulo uključivanje perspektive mladih u oblikovanje politika na svim razinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:34