Digitalna transformacija

Flego: Europa je svoje odradila, loptica je sada na Hrvatskoj. Pripremajte projekte!

Novci su osigurani, ali ti se veliki europski novci ne daju na lijepe oči. Daju se za kvalitetne, digitalne, zelene projekte
Valter Flego
 Boris Kovacev/Cropix

Jedan od glavnih prioriteta Europske unije je digitalna transformacija, pri čemu je važno da su nove tehnologije u interesu svih građana. U izgradnji digitalne budućnosti EU-a cilj je otvoriti nove mogućnosti za poduzeća i potrošače, podržati zelenu tranziciju, poduprijeti digitalne vještine građana i osposobljavanje radnika te pomoći u digitalizaciji javnih usluga, uz osiguranje temeljnih prava i vrijednosti.
Ususret Danu Europe pitali smo hrvatske eurozastupnike što je ključno u digitalnoj transformaciji. Koje su prepreke, a koje šanse u poboljšanju uvjeta života i poslovanja?
Evo što nam je na ta pitanja odgovorio IDS-ov Valter Flego iz Kluba zastupnika Renew Europe, koji je, podsjetimo, bio i izvjestitelj Europskog parlamenta za program Digitalna Europa, jedan od najvažnijih novih programa Europske unije, vrijedan 7 i pol milijardi eura, koji je na plenarnoj sjednici potkraj travnja dobio zeleno svijetlo europskih parlamentaraca. Kroz taj program financirat će se projekti u pet ključnih područja: superračunalstvo, umjetna inteligencija, kibersigurnost, napredne digitalne vještine i osiguravanje široke uporabe digitalnih tehnologija u gospodarstvu i društvu.
- Digitalna transformacija će, budemo li to pametno odigrali, imati značajnu ulogu u gospodarskom oporavku Hrvatske. Digitalna transformacija znači bolje uvjete života i poslovanja, a manje problema. Manje administracije, hodanja po javnim službama, papira i čekanja u redovima, više vremena, novih tehnologija i znanja. To je svega jedan primjer, a šanse su nepregledne – ističe Flego.
Dodaje kako to znači bolje zdravstvene usluge, bolje javne usluge, kvalitetnije obrazovanje, borbu protiv klimatskih promjena, transformaciju poslovanja i u privatnom i javnom sektoru, pametnu mobilnost i promet, pametnu poljoprivredu i turizam i tako dalje.
- Najvažnije, iako to rijetko čujemo, ali zaista je tako – novci nisu problem! Novci su osigurani, ali ti se veliki europski novci ne daju na lijepe oči. Daju se za kvalitetne, digitalne, zelene projekte! Europa je svoje odradila, loptica je sada na Hrvatskoj. Na vladi i ministarstvu, na udrugama, institucijama, poduzećima, malim, srednjim i velikim, na sveučilištima i fakultetima. Natječaja neće faliti, zato pripremajte projekte, jer ovo je povijesna, generacijska šansa koju ne smijemo propustiti – poručuje zastupnik Valter Flego.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 19:45