OPĆE SMJERNICE

Eurozastupnici zahtijevaju ulaganja u promicanje vladavine prava, vrijednosti EU-a i temeljnih prava

Prioriteti bi trebali biti gospodarski oporavak, zdravlje, mladi i klimatske akcije, te suočavanje s posljedicama invazije na Ukrajinu

Karlo Ressler: Imamo ljudsku i civilizacijsku dužnost osigurati humanitarnu pomoć za četiri milijuna izbjeglica

 Mathieu Cugnot

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su rezoluciju o općim smjernicama za pripremu proračuna za 2023. godinu.

Europarlamentarci ističu kako bi prioriteti proračuna EU-a za 2023. trebali biti gospodarski oporavak, zdravlje, mladi i klimatske akcije, te suočavanje s posljedicama invazije na Ukrajinu.

S 463 glasa za, 71 protiv i 97 suzdržanih, zastupnici Europskog parlamenta zahtijevaju ulaganja u promicanje vladavine prava, vrijednosti EU-a i temeljnih prava. Također traže sredstva za stvaranje većih mogućnosti za sve, a posebno za mlade, te za osiguranje da EU postane jači vanjskopolitički akter.

Europarlamentarci smatraju da su za uspješnu digitalnu tranziciju potrebni znatni napori u području istraživanja i inovacija u okviru programa Obzor Europa, znatna ulaganja u digitalnu infrastrukturu putem Instrumenta za povezivanje Europe u digitalnom sektoru te potpora u područjima kao što su umjetna inteligencija, kibersigurnost te računalstvo visokih performansa EU-a u okviru programa Digitalna Europa.

Zastupnici u Europskom parlamentu također osuđuju "nezakonitu, ničim izazvanu i neopravdanu invaziju na Ukrajinu" i pozivaju Komisiju i države članice da mobiliziraju sva raspoloživa financijska sredstva za potporu Ukrajini".

"EU mora ponuditi ambicioznu financijsku potporu kako bi pomogla državama članicama i zemljama koje ugošćuju izbjeglice i ublažila posljedice rata na energiju, poljoprivredu, gospodarstvo i sigurnost", ističe rumunjski izvjestitelj Nicolae Ştefănuță (Renew Europe).

Uz plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u Strasbourgu, održana je izvanredna sjednica Odbora za proračun kako bi se glasovalo o tri važna proračunska prijenosa i raspravilo ozbiljne proračunske učinke europskih mjera povodom ruske agresije na Ukrajinu.

Povjerenik za proračun Johannes Hahn naglasio je važnost fleksibilnosti europskog proračuna zbog rata na europskom kontinentu te predstavio inicijative usmjerene na pružanje humanitarne pomoći, zbrinjavanje izbjeglica i financiranje europskih logističkih centara za hitnu potporu.

Kao izvjestitelj za ovogodišnji europski proračun, zastupnik Karlo Ressler (EPP) podržao je predložene proračunske prijenose. Istaknuo je važnost zajedničkih mjera na svim područjima kako bi se pomoglo ukrajinskim civilima i izbjeglicama, umanjila sposobnost ruskog režima da vodi agresivni rat prema susjednoj državi i podržali napori ukrajinskog naroda u borbi za slobodu.

„Imamo ljudsku i civilizacijsku dužnost osigurati humanitarnu pomoć za četiri milijuna izbjeglica koji bježe od stravičnih ratnih razaranja. Ruska agresija na Ukrajinu imat će puno šire posljedice na gotovo sve aspekte europskog proračuna, koji će biti pod ozbiljnim pritiskom kako bi umanjio sve gospodarske i političke posljedice rata, od rasta cijena energije do globalnih poremećaja na tržištu poljoprivrede i hrane. Zato je još važnija brza, snažna i jedinstvena europska reakcija na sve nove okolnosti“, zaključio je Ressler.

Zastupnici su podržali tri proračunska prijenosa koja će osigurati 350 milijuna eura za zaštitu sigurnosti opskrbe hrane kroz izvanredne mjere za poljoprivredni sektor, 70 milijuna eura za financiranje transportnih, medicinskih i logističkih operacija kroz Mehanizam civilne zaštite te 50 milijuna eura za vodu, hranu, lijekove, higijenske i ostale potrepštine za one koji bježe od rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:09