REZOLUCIJA

Eurozastupnici upozoravaju: ‘Geopolitički odnosi ovisit će o sposobnosti ovladavanja novim tehnologijama‘

"Europska unija i Sjedinjene Američke Države dijele jedinstvenu vezu koja se temelji na zajedničkim vrijednostima, načelima i interesima"
Romana Jerković
 Mathieu Cugnot/EP

Zastupnici u Eropskom parlamentu pozvali su na veću autonomiju Europske unije i jačanje suradnje sa SAD-om kako bi se izbjegla ovisnost o Kini.

Rezolucija koja je usvojena sa 550 glasova 'za', 83 'protiv' i 55 suzdržanih poziva na novi transatlantski program kojim bi se nastojali ostvariti zajednički interesi i promicala multilateralna suradnja.

Naglašava se da bi u tom programu fokus trebao biti na zajedničkim strateškim ciljevima, kao što su jačanje lanca opskrbe lijekovima i reforma WHO-a, osiguravanje odgovarajućeg pristupa cjepivima za ranjive zemlje, smanjivanje ovisnosti o vanjskim rezervama energije, povećanje ulaganja u napredne tehnologije, borba protiv nejednakosti, promicanje ekološke transformacije te međusobna suradnja i suradnja s relevantnim trećim zemljama.

Zastupnici su zatražili pojačanu koordinaciju u pogledu usklađivanje zakona o antropocentričnoj umjetnoj inteligenciji u svim njezinim oblicima, potporu suradnji poduzećima iz SAD-a i EU-a, inovacijama i tehnologijama kao što su 5G i 6G te biotehnologija. Europarlamentarci također traže oporezivanje tehnoloških poduzeća, odgovornost internetskih platformi, među ostalim pružajući potreban nadzor kako bi se osiguralo da su politike internetskih platformi u skladu s temeljnim demokratskim vrijednostima.

Ususret plenarnoj sjedni u Strasbourgu, hrvatska zastupnica u EP Romana Jerković (S&D) pozvala je na revitalizaciju transatlantskog partnerstva i naglasila kako će u narednom periodu geopolitički odnosi sve više ovisiti o sposobnosti ovladavanja novim tehnologijama, poput umjetne inteligencije i upravljanja podacima. Jerković je istaknula kako uspostava Vijeća za trgovinu i tehnologiju kao platforme za transatlantsku suradnju u području razvoja tehnologija može znatno doprinijeti revitalizaciji odnosa.

„Nevjerojatan tehnološki razvoj kojemu svjedočimo sa sobom povlači niz etičkih i političkih pitanja u njihovoj primjeni. Jedan od problematičnih primjera je primjena biometrijskog sustava u razvoju kineskog sustava društvenog bodovanja osmišljen s ciljem bodovanja građana ovisno o njihovom društvenom i financijskom ponašanju. Podaci potrebni za bodovanje prikupljaju se pomoću nadzornih kamera, društvenih mreža i ostalih baza podataka. Smatram kako takvim praksama nema mjesta u demokratskim društvima, a Transatlantsko Vijeće za trgovinu i tehnologiju vidim kao demokratsku jezgru digitalne budućnosti u nastajanju“, istaknula je Jerković.

Usvojeno izvješće naglašava da je Vijeće za trgovinu i tehnologiju dio pozitivnog transatlantskog trgovinskog programa i zastupnici su pozdravili ishod prvog sastanka Vijeća za trgovinu i tehnologiju održanog 29. rujna u Pittsburghu na kojem su usvojene konkretne teme za svaku od 10 radnih skupina.

Jedna od značajnijih sporazuma SAD-a i EU-a u sklopu Vijeća za trgovinu i tehnologiju tiče se umjetne inteligencije. U zajedničkom priopćenju nakon prvog održanog sastanka, EU i SAD izjavljuju da će "nastojati razviti međusobno razumijevanje o načelima koja naglašavaju pouzadnu i odgovornu primjenu AI-ja". Iako se ne spominje koordinacija pristupa regulatornom prijedlogu o umjetnoj inteligenciji, Bruxelles i Washington obećali su osigurati da sustavi umjetne "poštuju univerzalna ljudska prava i zajedničke demokratske vrijednosti" te su jednoznačno osudili uporabu sustava društvenog bodovanja, neizravno se referirajući na Kinu.

"Europska unija i SAD izražavaju zabrinutost zbog toga što autoritarne vlade provode sustave društvenog bodovanja s ciljem primjene društvene kontrole", stoji u zajedničkom priopćenju.

Zastupnica Željana Zovko je u ime Europske pučke stranke prilikom svog plenarnog govora naglasila je kako bi se “odnosi EU-a i SAD-a trebali razvijati na temelju dobre komunikacije i koordinacije kao uporišta stabilnosti u ovom nestabilnom svijetu”. Zovko je poručila kako Europska unija i Sjedinjene Američke Države dijele jedinstvenu vezu koja se temelji na zajedničkim vrijednostima, načelima i interesima i istaknula ključnu ulogu koju parlamentarna diplomacija može imati u izgradnji mostova sa saveznicima.

"Zajedničkim odgovorom EU-a i SAD-a na krizu pandemije koronavirusa obvezujemo se kao tehnološki lideri i težimo olakšavanju globalnih platformi za cijepljenje. Osobno vidim ovaj pristup kao jedini način borbe protiv nacionalizma cjepiva i nejednakosti", dodala je Zovko.

Rezolucijom su zastupnici izrazili podršku predanosti suradnji na izbjegavanju novih i nepotrebnih prepreka za trgovanje novim tehnologijama i tehnologijama u nastajanju, na provjeri ulaganja i izvozu robe s dvojnom namjenom, kao i obvezu poboljšanja učinkovitosti politika u čijem su središtu netržišne politike i prakse kojima se narušava trgovina.

"Ovo izvješće nije moglo doći u prikladnije vrijeme. Trebamo obnovljeno i osnaženo transatlantsko partnerstvo radi rješavanja zajedničkih izazova s kojima se suočavamo. Neki su nam poznati već desetljećima, dok su neki dio nove globalne dinamike. Bez ikakve sumnje SAD ostaje najbliži i najvažniji strateški partner EU-a. Vjerujem da bi strateški autonomna Europska unija bila najbolji partner Sjedinjenim Američkim Državama", izjavio je izvjestitelj Tonino Picula (S&D).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:27