UMJETNA INTELIGENCIJA

‘Europski pristup znači da u središtu primjene mora ostati dobrobit čovjeka‘

Parlamentarci potiču javnu raspravu o tome kako istražiti ogroman potencijal umjetne inteligencije temeljene na europskim vrijednostima

Europski parlament

 European Union 2022 - Source: EP/Philippe Buissin

Europski parlament u utorak je na plenarnoj sjednici raspravljao o izvješću svog posebnog Odbora za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu (AIDA), te ga je usvojio s 495 glasova za, 34 protiv i 102 suzdržana glasa.

Eurozastupnici ističu kako Europa zaostaje jer razvija i ulaže u digitalno tržište znatno manje od vodećih gospodarstava kao što su SAD ili Kina, ali je i dalje relativno konkurentna u pogledu tematskih istraživanja o umjetnoj inteligenciji. Također prepoznaju rizik od marginalizacije europskih aktera u razvoju globalnih standarda i napretka tehnologije i dovođenja u pitanje europskih vrijednosti.

Nadalje naglašavaju kako je gobalno natjecanje za tehnološko vodstvo postalo prioritet u EU-u, te će EU, ako ne bude djelovao brzo i odvažno, morati pratiti pravila i standarde koje će postaviti drugi te da će biti pod rizikom od štetnih učinaka na političku stabilnost, socijalnu zaštitu, temeljna prava, individualne slobode i gospodarsku konkurentnost.

"Ovim izvješćem jasno pokazujemo kako će umjetna inteligencija biti poticaj za digitalizaciju i promjenu uloga u globalnom digitalnom natjecanju. Naš pristup stavlja EU u poziciju da preuzme globalnu vodeću ulogu”, kazao je izvjestitelj Axel Voss (EPP).

Parlamentarci potiču javnu raspravu o tome kako istražiti ogroman potencijal umjetne inteligencije temeljene na europskim vrijednostima, kao i na načelu da umjetna inteligencija i robotika moraju biti razvijene kao nadopuna ljudima. Naglašeno je i kako u velikom broju područja ljudskog života, od održivosti do zdravstva, umjetna inteligencija može korisnicima i stručnjacima poslužiti kao pomoćni alat kojim se povećavaju ljudske mogućnosti i kojim se ljudima ne ograničava mogućnost da neovisno djeluju i odlučuju.

Kao potpredsjednik Odbora za umjetnu inteligenciju, na donošenju strategije radio je i hrvatski zastupnik Karlo Ressler (EPP).

„Naš razvoj ovisi o uspjehu u prilagodbi novom, često i okrutnom vremenu u kojem živimo. Zato trebamo pristup koji potiče usvajanje novih tehnologija, europsku inovativnost i konkurentnost. Novim generacijama moramo omogućiti da se u svakom dijelu Europe može kvalitetno živjeti i poslovati, što već za nekoliko godina neće biti moguće bez uspješne primjene naprednih tehnologija i umjetne inteligencije. Istodobno, europski pristup znači da u središtu primjene mora ostati dobrobit čovjeka, a ne kontrola građana ili utrka za profitom“, istaknuo je zastupnik Ressler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:44