PLENARNA SJEDNICA

Europski parlament odobrio je proračun za 2022. Cilj je ostvariti snažan gospodarski oporavak

Europarlamentarci su ispregovarali ukupno 479,1 milijun eura više za svoje prioritete mimo onoga što je Komisija predložila nacrtom proračuna

Johan Van Overtveldt, predsjednik Odbora za proračune

 Martin Bertrand/Afp/Profimedia

Europski parlament odobrio je proračun za 2022. godinu s većinom glasova.

S 550 glasova za, 77 protiv i 62 suzdržana zastupnici su osigurali bolju potporu zdravstvu, istraživanju, klimatskoj politici, malim i srednjim poduzećima i mladima.

Europarlamentarci su ispregovarali ukupno 479,1 milijun eura više za svoje prioritete mimo onoga što je Komisija predložila nacrtom proračuna.

Predsjednik Odbora za proračune Johan Van Overtveldt napomenuo je da se dogovor o proračunu ne može promatrati odvojeno, nego u sklopu širih ulaganja.

- Dogovor o proračunu moramo promatrati s povećanjem sredstava iz instrumenta NextGenerationEU. Osim 169,5 milijardi eura u obvezama iz redovnog proračuna, tu je još 143 milijarde eura bespovratnih sredstava iz plana oporavka. Države članice također mogu uzimati zajmove. Stoga se proračunom za sljedeću godinu nastoji ostvariti snažan gospodarski oporavak – kazao je belgijski zastupnik.

Glavni izvjestitelj Europskog parlamenta za proračun 2022. bio je zastupnik Karlo Ressler koji je u raspravi prije glasanja također rekao da je cilj bio ostvariti snažan proračun za oporavak u godini u kojoj je, prvi put, godišnji proračun dopunjen planom ulaganja u oporavak.

- Tijekom pregovora bilo je očito da će u narednim godinama biti snažnog pritiska na proračun zbog niza konkurentskih izazova, posebice u vanjskoj dimenziji politika EU-a. To je bilo nemoguće riješiti putem godišnjeg proračunskog postupka, kao što je bilo nemoguće obvezati se na troškove financiranja instrumenta oporavka u narednim godinama. To je nešto o čemu će se očito morati razgovarati i sljedeće godine – izjavio je Ressler.

Sredstva su povećana za programe i politike kojima se doprinosi oporavku nakon pandemije, u skladu s prioritetima Parlamenta utvrđenima u njegovim smjernicama za 2022.

Konkretno, osigurano je 190 milijuna eura za instrument za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju s posebnim naglaskom na borbi protiv pandemija, a među ostalim cijepljenjem.

Nadalje, osigurano je još 100 milijuna eura za istraživački program Obzor Europa, 47,5 milijuna eura za program LIFE za okoliš i klimatsku politiku, 35 milijuna eura za program Erasmus+, 51 milijuna eura za EU4Health, 30 milijuna eura za program jedinstvenog tržišta, 5,5 milijuna eura za Kreativnu Europu i 5,5 milijuna eura za program Građani, jednakost, prava i vrijednosti.

Ukupno to je 169,5 milijardi eura u odobrenim sredstvima za preuzimanje obveza i 170,6 milijardi eura u odobrenim sredstvima za plaćanja.

Oko 93 % proračuna EU-a namijenjeno je građanima, regijama, gradovima, poljoprivrednicima i poduzećima.

Nacrti izmjene proračuna usmjereni su na pružanje pomoći sirijskim izbjeglicama u Turskoj i regiji te financiranje 200 milijuna doza cijepljenja s pomoću mehanizma COVAX. Usvojeni su s 588 glasova za, 87 protiv i 14 suzdržanih, odnosno sa 623 glasova za, 27 protiv i 38 suzdržanih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:54