POSLJEDICE INVAZIJE

Europska mreža za tržišno natjecanje neće intervenirati u slučajevima suradnje među poduzećima

Trenutačni krizni uvjeti mogu potaknuti poduzeća da otklone ozbiljne poremećaje uzrokovane posljedicama rata ili sankcijama

Ratna stradanja u Ukrajini

 Fadel Senna/AFP

Ruska invazija na Ukrajinu stvorila je poremećaje na jedinstvenom tržištu te zbog toga Europska mreža za tržišno natjecanje neće aktivno intervenirati u slučajevima suradnje među poduzećima.

Europska mreža za tržišno natjecanje (ECN), nacionalna tijela EU-a za tržišno natjecanje i Europska komisija objavili su zajedničku izjavu o primjeni prava tržišnog natjecanja u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

U priopćenju ističu kako trenutačni krizni uvjeti mogu potaknuti poduzeća da otklone ozbiljne poremećaje uzrokovane posljedicama rata ili sankcijama na jedinstvenom tržištu.

To može uključivati, primjerice, suradnju kako bi se osigurala kupnja, opskrba i pravedna distribucija rijetkih proizvoda i sirovina te ublažile ozbiljne gospodarske posljedice, uključujući one koje proizlaze iz sankcija koje je nametnula Europska unija.

ECN ističe kako takva vrsta suradnje vjerojatno ne bi predstavljala ograničenje tržišnog natjecanja ili imala učinke koji bi nadmašili svako takvo ograničenje.

"U svakom slučaju, u trenutnim okolnostima ECN neće aktivno intervenirati protiv striktno nužne i privremene mjere posebno usmjerene na izbjegavanje navedenih teških poremećaja uzrokovanih utjecajem rata i/ili sankcijama na jedinstvenom tržištu", stoji u zajedničkoj izjavi.

U isto vrijeme, od iznimne je važnosti da temeljni proizvodi (npr. energija, hrana, sirovine) ostaju dostupni po konkurentnim cijenama i da se trenutna kriza ne koristi se za narušavanje jednakih uvjeta konkurencije između tvrtki. Europska mreža za tržišno natjecanje stoga upozorava da neće oklijevati u poduzimanju mjera protiv poduzeća koja iskorištavaju trenutačnu situaciju stvaranjem kartela ili zloupotrebom dominantnog položaja.

Pravila Europske unije o tržišnom natjecanju postoje kako bi se omogućilo ispravno funkcioniranje unutarnjeg tržišta EU-a, koje je ključno za ostvarenje dobrobiti građana Europske unije, ali i poduzeća i društva u cjelini, navodi se na službenim stranicama Europskog parlamenta. Glavna zadaća EU parlamenta u politici tržišnog natjecanja je kontrola izvršne vlasti. Eurozastupnici su u rezoluciji o godišnjem izvješću Europske komisije o politici tržišnog natjecanja tražili proširenje primjene redovnog zakonodavnog postupka na pravo tržišnog natjecanja, a osnovali su i pododbor za porezna pitanja (FISC) s ciljem promicanja pravednog oporezivanja a na nacionalnoj i globalnoj razini te na razini EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:07