BRŽA PROVEDBA MJERA

Europska komisija pojednostavila pravila o potporama

Radi se o proširenju područja primjene Uredbe o općem skupnom izuzeću, čime će se državama članicama omogućiti provedba određenih mjera potpore bez prethodnog nadzora Komisije
 Dursun Aydemir/AFP

Europska komisija pojednostavila je pravila o potporama kako bi države članice mogle što brže provoditi mjere za digitalnu i zelenu tranziciju i oporavak od pandemije koronavirusa.

Radi se o proširenju područja primjene Uredbe o općem skupnom izuzeću (GBER), čime će se državama članicama omogućiti provedba određenih mjera potpore bez prethodnog nadzora Komisije.

Revidirana pravila odnose se na potpore koje dodjeljuju nacionalna tijela za projekte koji se financiraju putem određenih centraliziranih programa Unije u okviru novog višegodišnjeg financijskog okvira te na određene mjere državne potpore za potporu zelenoj i digitalnoj tranziciji, a koje su istodobno relevantne za oporavak od gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa.

Nacionalna sredstva o kojima je riječ odnose se na operacije financiranja i ulaganja koje se podupiru iz fonda InvestEU, potom istraživački, razvojni i inovacijski projekti koji su dobili oznaku „pečat izvrsnosti” u okviru programa Obzor 2020 ili Obzor Europa te sufinancirani istraživački i razvojni projekti ili aktivnosti udruživanja u okviru programa Obzor 2020 ili Obzor Europa te projekti europske teritorijalne suradnje, poznati i kao Interreg.

Komisija ističe da se izuzimanje takve potpore od obveze prethodne prijave uvelike pojednostavnjuje rad i državama članicama olakšava brzu provedbu mjera ako su ispunjeni uvjeti kojima se ograničava narušavanje tržišnog natjecanja na jedinstvenom tržištu.

Potporu u tim područjima moguće je izuzeti od obveze prethodne prijave zahvaljujući zaštitnim mjerama ugrađenima u programe Unije kojima centralizirano upravlja Komisija. Konkretno, potporom dodijeljenom u kontekstu tih programa ostvaruje se cilj od zajedničkog interesa, ispravlja se određeni tržišni nedostatak ili ostvaruju ciljevi društveno-gospodarske kohezije i potpora je ograničena na nužni minimalni iznos.

Kriza je posebno pogodila mala i srednja poduzeća koji su okosnica europskog gospodarstva. 24 milijuna malih i srednjih poduzeća u EU-27 čini 99 posto svih poduzeća u EU-u.

Europski parlament je u rezoluciji usvojenoj u prosincu naglasio potrebu za ažuriranjem strategije Europske komisije kako bi se u obzir uzele posljedice pandemije.

Zastupnici su također pozvali na osiguravanje više sredstava za suočavanje sa složenim birokratskim zahtjevima. Preveliko administrativno i regulatorno opterećenje ometa njihov rast, izjavili su zastupnici i pozvali na izradu plana s konkretnim i obvezujućim ciljevima za bolju regulativu i pojednostavljenje.

Zastupnike brinu i poteškoće u pristupu linijama financiranja EIB-a i zbog toga zagovaraju privremeno ublažavanje pravila EU-a o državnim potporama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:43