POZIV INOVATORIMA

EU i mreža koju je osnovao Bill Gates u potrazi su za inovacijama u području klimatskih tehnologija

Partnerstvo će mobilizirati oko 820 milijuna eura u razdoblju od 2022. do 2026. kako bi se ostvarile ambicije europskog zelenog plana

Bill Gates na summitu Cop26 u Glasgowu, 2021.

 Raphael Lafargue/Pool/Bestimage/Profimedia

Europska unija poziva inovatore da pošalju svoje prijedloge projekata u području klimatskih tehnologija.

Prijaviti se mogu sve vrste organizacija sa sjedištem u EU koje razvijaju inovativne tehnologije u područjima čistog vodika, održivih zrakoplovnih goriva, izravnog hvatanja zraka i dugoročnog skladištenja energije. To mogu učiniti tako što će odgovoriti na zahtjev za prijedloge koje vodi mreža Breakthrough Energy Catalyst. EU očekuje da će vidjeti učinkovitu implementaciju inovativnih tehnologija do 2026. godine.

Partnerstvo EU-Catalyst između Komisije, Europske investicijske banke i mreže Breakthrough Energy Catalyst (osnivač Bill Gates) osnovano je u studenom 2021. na COP26 u Glasgowu.

Partnerstvo će mobilizirati oko 820 milijuna eura u razdoblju od 2022. do 2026. za ubrzanje implementacije i komercijalizacije inovativnih tehnologija koje pomažu ostvariti ambicije europskog zelenog plana i postići europske klimatske ciljeve do 2030. te klimatsku neutralnost do 2050. godine.

"Partnerstvom EU-Catalyst želimo napraviti hrabar iskorak prema postizanju naših klimatskih ciljeva. Potrebna nam je tehnološka revolucija na globalnoj razini, velika ulaganja, više preuzimanja financijskih rizika i više inovacija, kao i politike koje podržavaju javno-privatna partnerstva diljem svijeta", izjavila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Financiranje EU-a za partnerstvo EU-Catalyst dolazi iz programa Obzor Europe i Fonda za inovacije, kojim upravlja InvestEU. Očekuje se da će za svaki euro javnih sredstva privatni investitori uložiti još tri eura.

Europski parlament usvojio je propis o klimi 24. lipnja prošle godine. Novim propisom povećava se cilj EU-a u pogledu smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2030. s 40 posto na najmanje 55 posto u odnosu na razine iz 1990. Doprinosom novih ponora ugljika cilj bi se mogao povećati na 57 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:42