JEDNIM KLIKOM

‘e-Upisi su još jedna digitalna usluga kojom se rasterećuju građani i službenici‘

Na portalu e-Građani od nedavno je dostupna jedinstvena usluga e-Upisi u odgojno-obrazovne ustanove

Bernard Gršić

 Tomislav Kristo/Cropix

"Novom uslugom na portalu e-Građani roditelji više ne moraju prikupljati papire i čekati u redu već sve mogu obaviti klikom miša", poručio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Riječ je o projektu informatizacije procesa i uspostave cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove. Na portalu e-Građani od nedavno je dostupna jedinstvena usluga e-Upisi u odgojno-obrazovne ustanove, koja omogućuje brz i jednostavan upis u željenu odgojno-obrazovnu ustanovu u Hrvatskoj, od vrtića, srednjih i osnovnih škola, pa sve do učeničkih domova i fakulteta.

"Za prijavu djece u vrtić više nije potrebno donositi razne potvrde (poput rodnog lista djeteta ili potvrde o zaposlenju), već sustav te podatke sam povlači iz odgovarajućih registara nadležnih državnih tijela koja su dosad građanima izdavala potvrde na svojim šalterima. Projekt provodimo u više od 150 vrtića u cijeloj Hrvatskoj te je povratna informacija i roditelja i osoblja u vrtićima izuzetno pozitivna“, izjavio je Bernard Gršić na predstavljanju nove usluge e-Upisi u Zadru.

Državni tajnik je dodao kako je e-Upisi još jedna digitalna usluga kojom se rasterećuju građani i službenici te koja doprinosi povećanju učinkovitosti u radu javne uprave te dostupnosti javne uprave svim hrvatskim građanima.

Predstavnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva posjetili su i Dječji vrtić Radost u Zadrz koji je uključen u informatizirani sustav za prijavu i upis djece u vrtić putem usluge e-Upisi.

Trenutno su ove godine aktivni upisi u vrtiće, učeničke domove i srednje škole, a od iduće akademske godine bit će omogućeni i upisi u osnovne škole, prijava i provedba ispita državne mature. Osim toga, kako najavljuju u SPURDD-u, od sljedeće će godine biti omogućena i prijava na visokoškolske ustanove odnosno evidencija o upisu i praćenje obrazovanja odraslih i evidencija o ključnim podatcima o školama, učenicima i djelatnicima u centralnoj evidenciji.

Projekt "e-Upisi - Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove" je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Projekt je ukupno vrijedan oko 40 milijuna kuna, od čega je 85% sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, dok 15% predstavlja nacionalno sufinanciranje, a provodi se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET.

Dodajmo kako se u planu EU-a za gospodarski oporavak od država članica traži da najmanje 20% sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost, vrijednog 672,5 milijardi eura, namijene digitalnoj transformaciji. U travnju 2021. Europski parlament usvojio je prvi program koji je isključivo usmjeren na uvođenje digitalnih tehnologija u poduzeća i kod građana - Digitalna Europa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:38